Een enorme overwinning voor dierenrechtenorganisatie PETA, die al jaren onvermoeibaar strijdt tegen het gebruik van de pelzen van coyotes door het kledingmerk Canada Goose: het merk heeft aangekondigd eindelijk te stoppen met het gebruik van bont. Dit jaar zal worden gestopt met de aankoop van bont en in 2022 zegt het merk te stoppen met de productie van kleding met bont. Weer een stap dichterbij het einde van de gruwelijke bontmode, maar het kan nog beter…

Canada Goose stopt met bont
Voor de bontkraag aan de parka’s van Canada Goose zijn coyotes gruwelijk aan hun einde gekomen | Foto: screenshot video PETA/YouTube – bevat beeld van Born Free USA

Jarenlang hebben PETA-aanhangers zich massaal ingezet tegen het gebruik van de pelzen van coyotes door het populaire kledingmerk. Demonstraties bij Canada Goose-winkels en zelfs bij het huis van CEO Dani Reiss. Talloze advertenties op billboards en bushokjes verschenen tegen het bedrijf. Ook diverse beroemdheden, zoals Pamela Anderson, Bill Maher en Morrissey, schaarden zich achter PETA en drongen er bij hun volgers op sociale media op aan geen Canada Goose te kopen.

Canada Goose stopt met bont
Foto: screenshot video PETA/YouTube – bevat beeld van Born Free USA

Foute jas van Canada Goose

Want een Canada Goose-jas met bontkraag is gewoon een heel foute jas. Voor de bontkraag aan de parka’s van het merk zijn coyotes gruwelijk aan hun einde gekomen. De dieren worden in Canada en de Verenigde Staten gevangen met wildklemmen. Wildklemmen slaan met grote kracht dicht, zodra een dier erin stapt. Het dier raakt natuurlijk in wilde paniek en doet er alles aan om los te komen. Spieren en pezen scheuren af. Sommige dieren bijten zelfs hun eigen poot door om los te komen uit de klem. Maar meestal komen ze niet los en dan kunnen ze dagen wachten tot de jager langskomt om hun hersens in te slaan. En ook dat gaat uiteraard niet ‘humaan’.

Bekijk hieronder de video van de gruwelijke wijze waarop bontkragen worden verkregen (let op, schokkende beelden):
.

Ondergang van wrede bontmode

Claire Bass, directeur van dierenrechtenorganisatie ‘Humane Society International’, is blij met het het besluit van Canada Goose.

“Jarenlang stonden de kenmerkende parka’s van Canada Goose met bontranden van coyotebont synoniem voor wreedheid, maar de aankondiging van gisteren is een nieuwe grote klap voor de wereldwijde bonthandel. […] Het is een belangrijke stap in de ondergang van de wrede bontmode.”

In een statement zegt Canada Goose dat hun toekomst bontvrij is. Het bedrijf zegt dit jaar te stoppen met de aankoop van alle bont en dat het in 2022 zal stoppen met de productie met bont. PETA prijst het bedrijf voor de beslissing te stoppen met bont. Volgens PETA weerspiegelt deze beslissing het geloof van de grote meerderheid van mensen, dat dieren niet mogen worden gekweld en gedood voor hun bont. Canada Goose maakt nu deel uit van een groeiende lijst van top modemerken die bont hebben afgezworen. Denk aan Prada, Versace, Michael Kors, Gucci, Burburry en Calvin Klein.

coyote
Bont wordt gedragen door prachtige dieren en lelijke mensen | Foto: publiek domein

Maar…

De volgende stap voor PETA is het kledingmerk te laten stoppen met het gebruik van donsveren in hun jassen, waarvoor ganzen en eenden enorm lijden. Tevens wil het bedrijf voor zeer exclusieve kledinglijnen oud bont gaan hergebruiken, dus er is nog steeds werk aan de winkel voor dierenvrienden om ook dat te stoppen. To be continued…

Bronnen:

©AnimalsToday.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.