Unesco overweegt om het Great Barrier Reef op de lijst van bedreigd erfgoed te zetten. Door klimaatverandering verbleekt het rif op rap tempo, en als er geen verdere actie ondernomen wordt, zal het rif zelfs geheel verdwijnen.

Great Barrier Reef
Great Barrier Reef in gevaar volgens Unesco | Foto: Pixabay

Volgens Unesco zou het Great Barrier Reef, dat al sinds 1981 op de Werelderfgoedlijst staat, de stempel “in gevaar” moeten krijgen. Zij vinden dan ook dat Australië meer actie moet ondernemen om de verwoesting van het rif tegen te gaan, omdat de perspectieven van het rif nog steeds erg slecht zijn. De organisatie hoopt tijdens haar bijeenkomst volgende maand het rif op de lijst te kunnen plaatsen.

Dit zou de eerste keer zijn dat een werelderfgoed als “in gevaar” wordt gemarkeerd door de effecten van klimaatverandering. Meestal vallen gebieden die geteisterd worden door conflicten en oorlog, vervuiling, stroperij of verstedelijking onder deze categorie. Als het Great Barrier Reef deze stempel krijgt, zal er meer geld vrijkomen om het rif te beschermen.

De verwoesting van het rif

De opwarming van de aarde zorgt ervoor dat het koraal in het rif verbleekt. In de afgelopen zes jaar hebben er door het opwarmende water in het 2300 kilometer lange Great Barrier Reef al drie massale koraalverblekingen plaatsgevonden. Dit komt doordat koraalpoliepen door hittestress de algen waarmee ze in symbiose leven verstoten: zonder de algen kan het koraal niet leven. Volgens wetenschappers is inmiddels al tweederde van het rif op deze manier verbleekt. Daarnaast zorgen de mijnbouw en het toerisme voor watervervuiling, en komen er, doordat het koraal zwakker is geworden, meer uitbraken van koraaletende zeesterren voor.

Het vooruitzicht van het Great Barrier Reef is door de Australische toezichthouder in 2019 van ‘slecht’ naar ‘zeer slecht’ gegaan, ondanks pogingen van de Australische regering om de omstandigheden van het rif te verbeteren. Volgens het rapport van Unesco is het huidige plan van de Australische regering, het Reef 2050 Plan, dan ook niet effectief genoeg, en moeten er snellere en betere plannen komen om de dreiging van klimaatverandering tegen te gaan. Vooral op het gebied van watervervuiling heeft Australië volgens Unesco haar doelstellingen niet gehaald. Unesco eist dan ook dat Queensland, het gebied waar het rif voorkomt, en de federale overheid een rapport overhandigen met nieuwe en effectievere oplossingen om het rif te beschermen.

De reactie van Australië

De Australische regering reageert beduveld op de uitspraken van Unesco. Sussan Ley, de minister van Milieu in Australië, heeft in een felle reactie aangegeven dat de regering de beslissing zal aanvechten. Volgens haar komt de beslissing uit de lucht vallen, zijn er politieke sentimenten in het spel zoals bemoeienis van China, en is het merkwaardig dat alleen het rif door Unesco als bedreigd wordt gezien.

Ze zegt ook dat het aanwijzen van het Great Barrier Reef als bedreigd Werelderfgoed een verkeerd signaal afgeeft naar landen die nog helemaal niks doen om hun riffen te beschermen. Toch kunnen de overwegingen van Unesco niet geheel uit de lucht komen vallen: in 2015 kwam het Great Barrier Reef al bijna op de lijst terecht, maar toen heeft de Australische overheid nog kunnen lobbyen om een streep door het plan te trekken.

Het klimaatbeleid van Australië

Ondertussen roepen WWF-Australië en de Australian Marine Conservation Society (AMCS) Unesco op om Australië onder druk te zetten om hun CO2-uitstoot te verminderen. Volgens AMCS zal het huidige klimaatbeleid van Australië er slechts voor zorgen dat de opwarming van de aarde beperkt wordt tot 2,5 á 3,0 graden, wat ver boven de grens van 1,5 graad ligt. Bij 2,5- 3,0 graden zal het Great Barrier Reef, en alle andere riffen op aarde, geheel verwoest worden.

Volgens Imogen Zethoven, een consultant voor AMCS, heeft Australië het dan ook aan zichzelf te danken dat het Great Barrier Reef nu als bedreigd wordt gemarkeerd. Australië heeft al sinds 2015 hetzelfde klimaatbeleid en heeft nog geen doel gesteld om in 2050 klimaatneutraal te zijn, ondanks dat andere landen hun doelstellingen wel hebben aangescherpt. Volgens Richard Leck van WWF-Australië, is de nominatie dan ook een duidelijke boodschap aan Australië dat ze meer moeten doen tegen klimaatverandering.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Savanna Breitenfellner