Wilde Dieren de Tent Uit heeft aangifte van dierenmishandeling tegen de dompteur van circusolifant Betty gedaan. De dierenbeschermingsvereniging is van mening dat het welzijn en de gezondheid van Betty stelselmatig en zonder redelijk doel geschaad wordt. Betty wordt onder meer pijn en letsel aangedaan door het prikken van een haak in de gevoelige huid van de olifant om haar kunstjes af te dwingen. Dit blijkt uit een recent gepubliceerde video waarin Wilde Dieren de Tent Uit beeldmateriaal verzamelde van verschillende incidenten.

Circusolifant Betty - Wilde Dieren de Tent Uit
Circusolifant Betty | Foto: Wilde Dieren de Tent Uit

Het gebruiken van een olifantenhaak veroorzaakt fysieke, psychologische en emotionele schade, is een continue intimidatie en veroorzaakt ernstige stress en trauma’s. Ook wordt ze gehouden onder omstandigheden die ernstig tekortschieten om te voldoen aan haar behoefte voor sociaal en natuurlijk gedrag. Als gevolg hiervan vertoont Betty meerdere uren per dag stereotype gedrag waaronder weven en slurfzwaaien: ze wordt gek van frustratie en verveling.

Wilde Dieren de Tent Uit heeft vastgesteld dat olifant Betty gedurende lange periodes in kleine leefomstandigheden wordt gehouden, zoals haar transportwagen, in een met draad afgezet klein gebied van enkele vierkante meters of aan de ketting wordt vastgebonden. Hierdoor heeft Betty niet de mogelijkheid om haar natuurlijk gedrag uit te oefenen zoals het lopen van tientallen kilometers per dag. Ook heeft Betty vaak geen toegang tot drinkwater. Op de ellenbogen van de olifant zijn grote eeltplekken te zien, wat erop wijst dat Betty langdurig op koude en harde ondergronden ligt. Op den duur kan dit ernstige gewrichtsproblemen veroorzaken.

Betty is geboren in Zimbabwe en treedt sinds jonge leeftijd op in circussen in Europa. Sinds het overlijden van haar olifantenmaatje Tatcha op 3 mei 2006 leeft Betty solitair.

“Olifanten zijn één van de meest sociale dieren ter wereld. Het opsluiten van Betty zonder soortgenoten is wreed en inhumaan.”

Aldus Leonie Vestering, directeur Wilde Dieren de Tent Uit. Sinds 2011 is de act van olifant Betty en haar dompteur ingehuurd door circus Renaissance.

Opname circusolifant Betty

Ook andere olifanten in circussen in Nederland worden net als Betty met behulp van onder andere olifantenhaken gedomineerd. Deze training ondergaan de olifanten hun hele leven, al van kleins af aan. De universiteit van Wageningen concludeerde in 2009 dat circusolifanten in Nederland gemiddeld 10 uur per dag gestoord gedrag vertonen. Nederland heeft geen specifieke wetgeving voor circusdieren en is daarmee een van de laatste landen in Europa. Andere landen, zoals Oostenrijk en Griekenland hebben het gebruik van (wilde) dieren in circussen verboden. Wilde Dieren de Tent Uit zet zich in voor een landelijk verbod en roept ook gemeenten op om circussen met wilde dieren te weren.

Bron: Persbericht Wilde Dieren de Tent Uit