Onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania (VS) gebruiken informatie van het wereldwijde web om criminele netwerken te achterhalen die zich bezighouden met de illegale handel in dierproducten van olifanten, neushoorns en tijgers. Uit het onderzoek is gebleken dat slechts een handvol landen medeverantwoordelijk is voor het grootste deel van de handel in ivoor, neushoornhoorn, tijgervellen en -botten, met China in alle gevallen als grootste aanjager.

webdetectives
Wildlife crime | Foto: Ryan Moehring USFWS/Flickr

Volgens de onderzoekers blijkt dat 89 tot 98 procent van alle illegale handel verloopt via een klein aantal sleutellanden. Voor ivoor zijn dat China, Hong Kong, Kenia, Thailand, de Verenigde Staten en Vietnam, voor neushoornhoorn China, Mozambique, Zuid-Afrika, Thailand, Groot-Brittannië en Vietnam, en voor tijgervellen en -botten China, India, Laos, Myanmar (Birma), Zuid-Afrika en Thailand. Door de smokkelnetwerken te traceren is het mogelijk om de strijd tegen de illegale handel in dierproducten in deze landen beter en gerichter te voeren.

Opsporingsdiensten
Ook wisten de webdetectives de illegale handel in dieren te achterhalen. Tussen augustus 2010 en december 2013 ontdekten ze door analyse van gegevens op het internet de illegale export van 232 olifanten, 165 neushoorns en 108 tijgers. Het idee om via het internet de verboden handel in dieren en dierproducten te analyseren ontstond door de soortgelijke werkwijze die opsporingsdiensten hanteren in de strijd tegen het internationale terrorisme en de drugshandel.

Vraag en aanbod
De illegale handel in dierproducten wordt gestuurd door de vraag, die ontstaat door oude, veelal oosterse tradities die waarde toekennen aan ivoor waar onder meer beeldjes van gemaakt worden, aan tijgerbotten waar in China ‘geneeskrachtige’ wijn van gemaakt wordt, of het geloof dat de hoorn van een neushoorn kanker zou genezen of impotentie verhelpt. Projectleider Nikkita Patel van de Universiteit van Pennsylvania:

“Sommige mensen weten gewoon niet dat de dieren gedood worden, bijvoorbeeld om aan ivoor te komen. Zij denken dat de slagtanden van de olifant er gewoon vanzelf vanaf vallen. Meer kennis en informatie over de dieren en de gevolgen van stroperij zou de vraag naar deze illegale producten kunnen verminderen.”

Gelukkig dringt in landen als China heel langzaam het besef door dat meer kennis een belangrijke factor is in de strijd tegen illegale handel in dierproducten. Zo was er op 28 januari in de Chinese stad Hangzhou een 2-daagse workshop gericht op de illegale ivoorhandel en de gevolgen daarvan.

Terreur
Helaas levert de handel in producten als ivoor en neushoornhoorn veel op, waardoor inmiddels ook religieuze terreurgroeperingen zich richten op de stroperij en smokkel met als doel om aan geld te komen voor wapens. De strijd tegen stroperij wordt dan ook steeds verder opgevoerd, bijvoorbeeld door de inzet van goed bewapende anti-stropers, strengere wetgeving, internationale dwang, maar ook dankzij het gebruik van drones om grote gebieden vanuit de lucht makkelijker in de gaten te kunnen houden. Toch blijft de stroperij toenemen, waarmee er voor de webdetectives nog veel speurwerk te verrichten valt.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel