In Thailand begint het besef door te dringen dat de handel in ivoor het land wel eens duur kan komen te staan. Beetje bij beetje worden maatregelen genomen om de illegale ivoorhandel in te dammen, want wanneer voor maart 2015 niet wordt voldaan aan de eisen die CITES aan Thailand stelt, dan dreigt een internationale economische boycot.

Thailand
Ivoor

De directeur van het Thaise Mukdahan Business Development Office maakte onlangs bekend dat Thailand nog steeds op de rode lijst staat als 1 van de 8 landen waar illegale handel in ivoor plaatsvindt en tevens één van de belangrijkste ivoorhandel markten ter wereld is. Ze waarschuwt ervoor dat wanneer de illegale ivoorhandel niet stopt een economische boycot tot een miljoenenverlies zou kunnen leiden voor de Thaise economie.

Om de illegale ivoorhandel aan te pakken zijn het ministerie van Economische ontwikkeling en het departement Nationale Parken, Wildleven en Plantenbescherming aangewezen om de handel in ivoor van gedomesticeerde olifanten te reguleren. Zij registreren ook de ivoorhandelaren om toe te zien dat zij zich aan de wet houden, die het doden van de dieren voor hun ivoor verbiedt. Inmiddels is er een pilot gestart om in 8 provincies alle handelaren te bezoeken om zich te laten registreren, en te bestraffen wanneer ze zich niet aan de wet houden.

In maart 2015 loopt de deadline voor Thailand af die opgelegd is door de landen die het CITES-verdrag ondertekend hebben. Wanneer het land volgend jaar de illegale handel in ivoor, maar ook van bijvoorbeeld bijzondere orchideeën en huiden van reptielen niet ingedamd heeft, dan dreigt een economische isolatie. Deze boycot zal een negatieve impact hebben op de totale import en export van Thailand, en dat besef zorgt ervoor dat er wellicht in de nabije toekomst geen illegaal ivoor meer verhandeld wordt in Thailand.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel