De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij de inmiddels beruchte zwanendrifter Piet Oostveen uit Nieuwerbrug de afgelopen weken 122 knobbelzwanen in beslag genomen.

zwanendrifter
Knobbelzwanen | Foto: Pixabay

Op 31 mei zijn 35 zwanen die vervoerd werden naar België in beslag genomen vanwege overtreding van de Wet Dieren en de Flora- en Faunawet. Afgelopen woensdag werden tijdens een actie van de NVWA in samenwerking met de politie nog eens 87 jonge knobbelzwanen geconfisqueerd. De zwanendrifter kon niet aantonen dat dieren afkomstig zijn van gefokte ouderparen. Mogelijk zijn de zwanen illegaal in het wild gevangen. Daarbij hadden 46 van de 87 vogels een verkeerde pootring om. In een verklaring zegt de NVWA:

“Knobbelzwanen mogen volgens de Flora- en Faunawet alleen verhandeld worden als de legaliteit van de dieren kan worden aangetoond. De zwanen moeten worden geringd met een naadloos gesloten pootring met een diameter van maximaal 26 mm. Houders moeten bovendien kunnen aantonen van welke ouderparen hun zwanen nakomelingen zijn. De houders konden dat in dit geval niet.”

De jonge zwanen zijn ondergebracht bij een opslaghouder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Inval
De NVWA deed de inval op aandringen van dierenarts Saskia van Rooy, die de praktijken van Oostveen twee jaar lang op film vastlegde. Sinds april 2014 loopt er volgens het ministerie van Economische Zaken een groot strafrechtelijk onderzoek door de nationale politie naar de activiteiten van de zwanendrifters. Van Rooy heeft bewijs dat honderden wilde knobbelzwanen zijn toegeëigend door zwanendrifters:

“Ze zetten simpelweg een tatoeage op de snavel en claimen daarmee dat het dier en de nakomelingen hun eigendom zijn.”

zwanendrifter
Foto’s via Facebook

Oproep
Afgelopen dinsdag werden op Facebook nog foto’s geplaatst van de zwanendrifters, met de vraag om de politie te bellen wanneer iemand ze in actie ziet:

“OPROEP: Illegale zwanendrifters hebben onlangs meerdere zwanen in het weiland hier middels een brandmerk op de snavels voor zichzelf toegeëigend. Dit houdt in dat zij deze zwanen als zijnde hun bezit beschouwen om deze later als de jongen van deze zwanen oud genoeg zijn op te komen halen om ze vervolgens voor grof geld aan het buitenland door te verkopen. Mocht iemand de volgende personen in combinatie met de getoonde bestelwagen waarnemen schroom dan niet gelijk met de politie te bellen en maak met je telefoon een video van het gebeuren.”

Ontheffing ingetrokken
Begin mei werd de ontheffing die twee families nog steeds hadden om zwanen te driften per direct ingetrokken door staatssecretaris Dijksma. Dit naar aanleiding van een uitzending van actualiteitenprogramma EenVandaag, waarin schokkende beelden werden getoond van zeer ernstige misstanden en strafbare feiten gepleegd door de zwanendrifters.

Bronnen: NVWA, EenVandaag ©PiepVandaag.nl