Nieuw onderzoek bewijst nog maar eens extra dat de term ‘hondstrouw’ niet zomaar uit de lucht is komen vallen. Wetenschappers verbonden aan de Japanse universiteit van Kyoto hebben ontdekt dat honden ‘vijanden’ van hun baasje ook aannemen als ‘vijand’.

beste vriend
Je beste vriend | Foto: Pixabay

Mensen die onaardig of vijandig zijn tegen het baasje, worden door de hond keihard genegeerd en paaien met een lekker hapje zit er dan ook echt niet meer in.

Onderzoek
Voor het onderzoek werden drie groepen van 18 honden gemaakt. In elke groep moesten de baasjes van de dieren een doos openen. In groep 1 kreeg het baasje absoluut geen hulp van de andere aanwezige persoon. In groep 2 kreeg het baasje wel hulp van die persoon en in groep 3 was er totaal geen interactie tussen het baasje en de aanwezige persoon. En wat bleek?

De honden uit groep 1 nemen pertinent geen voedsel aan van de persoon die het baasje duidelijk weigerde te helpen. Met de persoon in groep 2 en 3 hadden de honden geen moeite en werd voedsel wel aangenomen.

Loyaliteit
Het gedrag dat deze honden vertonen tijdens het experiment is niet iets wat bij hen van nature voorkomt en het vaststellen ervan is opzienbarend. De dieren lijken heel bewust partij te kiezen voor hun baasje en hun eigen belang in de zin van het ontvangen van voedsel daar ondergeschikt aan te maken. Honden blijken echt loyaliteit naar hun baasje te kennen.

De resultaten en een uitgebreid verslag van het onderzoek is verschenen in wetenschappelijk tijdschrift Animal Behaviour.

Bron ©PiepVandaag.nl