De advocaat van dierenarts Saskia van Rooy wil dat zijn cliënt bescherming krijgt tegen de zwanendrifters. Dit naar aanleiding van de uitzending van actualiteitenprogramma EenVandaag, waarin schokkende beelden werden getoond van agressieve zwanendrifters die zich onaantastbaar waanden bij het plegen van ernstige dierenmishandeling en strafbare feiten.

zwanendrifters
Zwanendrifter aan het werk | Foto: screenshot uitzending EenVandaag

In de uitzending van EenVandaag was te zien hoe de zwanendrifters geen enkel respect toonden voor de dieren en schaamteloos de wet overtraden. Maar voor velen nog schokkender was de aanval op Saskia van Rooy, die door de zwanendrifters hard tegen de grond werd geslagen en in een sloot gewerkt omdat zij de zwanenmishandeling op beeld vastlegde. De agressie die bij de belager van Saskia vrijkwam was buiten alle proporties en bracht een schok teweeg in Nederland.

Gevolgen
Advocaat Sébas Diekstra heeft het verzoek om bescherming voor Saskia van Rooy neergelegd bij staatssecretaris Sharon Dijksma, die al eerder heeft gezegd de ontheffing voor de zwanendrifters per direct in te trekken. De bescherming tegen de zwanendrifters betreft niet alleen de fysieke dreiging zoals te zien in de beelden, maar ook bescherming tegen de gevolgen van de uitzending. De zwanendrifters hebben op hun beurt de tegenaanval ingezet en Saskia van Rooy aangeklaagd wegens stalking.

Volgens advocaat Diekstra proberen de zwanendrifters de boel om te draaien door de klokkenluider in het beklaagdenbankje te zetten. Hij wil dat Saskia van Rooy ook door Dijksma beschermd wordt tegen de juridische kosten en gevolgen. De staatssecretaris heeft als reactie op het verzoek laten weten in gesprek te gaan met Saskia.

Wachten
Hoewel Dijksma tijdens de uitzending letterlijk heeft gezegd de ontheffing voor de gewelddadige zwanendrifters per direct in te trekken kan een echt verbod op het ‘beroep’ pas na een wetswijziging ingaan. Het is dan ook te hopen dat deze nieuwe wetgeving niet ingewikkelder hoeft te zijn dan een hamerstuk. Of het intrekken van de ontheffing tot extra controle en handhaving leidt laat nu nog op zich wachten.

Bekijk hieronder nogmaals de reportage van EenVandaag:

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel