In de Nieuwkoopse Plassen in Zuid-Holland is een jonge otter gesignaleerd met een stuk plastic om zijn nek. Dat blijkt uit camerabeelden die Natuurmonumenten afgelopen vrijdag deelde.

plastic ring
In de Nieuwkoopse Plassen loopt een otter rond met een plastic ring om zijn nek (foto ter illustratie) | ©Lars Soerink, Vilda natuurfotografen

Een otter in de Nieuwkoopse Plassen loopt rond met een plastic ring om zijn nek. Waarschijnlijk gaat het om een stuk zwerfafval. Op de beelden gemaakt door een wildcamera is het dier te zien met een strakke ring om de nek. Waarschijnlijk is de otter zo’n tien maanden oud en is de kans groot dat het dier nog in de groei is. Als dat inderdaad het geval is kan de plastic band wonden en infecties veroorzaken, maar mogelijk ook de luchtpijp van de otter afknellen waardoor het dier langzaam stikt.

Boswachter John Pietersen:

“Aannemelijk is dat het jonge dier er gewoon in is gezwommen. Een otter heeft een gestroomlijnd lichaam en een dikke vacht. Met de haren mee glijdt een ring er zo omheen. Maar zonder hulp kan zo’n ring er dan niet meer af.”

De boswachter heeft inmiddels een otterexpert om hulp gevraagd in de hoop dat ze samen het jonge dier kunnen vangen. Of dat gaat lukken is nog maar de vraag, want otters zijn zeer schuwe dieren. In de Nieuwkoopse Plassen moeten zo’n zes of zeven otters wonen maar de boswachter heeft de dieren nog nooit in levende lijve gezien. Daarom worden de wildcamera’s goed in de gaten gehouden in de hoop om daar op te kunnen zien of de otter nog in leven is.

In de Nieuwkoopse Plassen in Zuid-Holland dook in 2014 de eerste otter na 40 jaar van afwezigheid weer op. De otter is in Nederland een beschermde diersoort en staat op de Nederlandse Rode Lijst.

Bronnen:

©Animals Today