Afgelopen dinsdag heeft de douane in Hongkong één van de grootste hoeveelheden ivoor ooit in beslag genomen. Het gaat om meer dan 1.100 olifantenslagtanden, 5 luipaardvachten en 13 hoorns van neushoorns.

Olifant ivoor - Hongkong
Foto: Arno & Louise Wildlife via Compfight cc

De vondst werd gedaan na een tip uit China. De lading was verpakt in 21 afgesloten houten kratten en werd gevonden in een container uit Nigeria.

Alleen al in 2012 heeft de douane van Hongkong maar liefst 8.000 kilo olifantenivoor gevonden. Helaas stijgt de vraag naar ivoor nog steeds met name door de populariteit ervan in China. Veel rijke Chinezen vinden het passen bij een ‘chique’ inrichting en levensstijl.

In het Afrikaanse Togo is deze week Emile Edouwodzi N’Bouke, ‘ivory trade kingpin‘ opgepakt. Hij geldt als een belangrijke verdachte in de grootschalige Togolese ivoorsmokkel naar de voornamelijk Chinese markt. In zijn winkel in de hoofdstad van Togo, Lome werd maar liefst 700 kilo ivoor gevonden.

Omdat andere West-Afrikaanse landen de douanecontroles in hun havens de afgelopen jaren steeds verder hebben aangescherpt in tegenstelling tot Togo, is het land steeds meer een handelsknooppunt voor ivoor geworden.

Bron: Telegraaf.nl ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.