Vannacht zijn de Hvalur 8 en de Hvalur 9, de twee boten van walvisvaarder Kristjan Loftsson, voor het eerst sinds drie jaar uitgevaren vanuit de haven in Reykjavik. Naar verwachting wordt vanavond de eerste van 180 bedreigde vinvissen aan land gebracht, om vervolgens verwerkt te worden tot pakketjes vlees en blubber voor de Japanse markt. In Japan eindigen deze majestueuze reuzen – de gewone vinvis is de op één na grootse diersoort op aarde – onder andere in hondenvoer.

Hvalur 9 - walvisvaarder
Hvalur 9

Meer dan één miljoen mensen wereldwijd hebben dit jaar een petitie getekend tegen de IJslandse jacht op vinvissen. Deze petitie is aangeboden aan Staatssecretaris Dijksma met een dringend verzoek de Rotterdamse haven niet meer open te stellen voor de doorvoer van dit walvisvlees naar Japan.

Rikkert Reijnen, campaigner van het IFAW:

“Het vlees van deze prachtige en bedreigde vinvissen wordt in IJsland zelf niet gegeten. Alles wordt via de haven van Rotterdam verscheept naar Japan. Nederlanders houden van walvissen – Johannes, de aangespoelde bultrug op Texel, zit nog vers in het geheugen – en eisen dat de regering optreed tegen deze bloederige handel via ons grondgebied.”

Ook in IJsland zelf is veel protest tegen de walvisjacht. IJsland is één van Europa’s toeristische topbestemmingen voor walvissafari’s. Afgelopen jaar konden 175.000 toeristen in IJsland genieten van het zien, ruiken en horen van levende walvissen. Het is dan ook geen verrassing dat de tour operators op IJsland de walvisjacht liever zien eindigen.

Persbericht IFAW