Nadat ze met eigen ogen had aanschouwd hoe kippen worden behandeld tijdens het joodse Kaporot-ritueel, kon Vanessa Dawson uit Brooklyn, New York maar aan één ding denken: ik moét een kip redden!

Kaporot
Still YouTube

Vorige week was het Jom Kippoer, ook wel Grote Verzoendag genoemd. Dit is in het joodse geloof één van de heiligste dagen van het jaar. Chassidische, of ultra-orthodoxe, joden bereiden zich op deze feestdag voor door deel te nemen aan de Kaporot-ritueel: ze zwaaien een levende kip driemaal boven hun hoofd om hun zonden over te dragen op het dier. Tijdens deze spijtbetuiging voor alle zonden die in het afgelopen jaar door de mens begaan zijn, worden religieuze teksten uitgesproken en zeggen de deelnemers de zinnen:

“Dit is voor mij inwisselbaar, dit is mijn plaatsvervanger, dit is mijn verzoening – deze kip (voor een vrouw), of haan (voor een man), zal de dood ingaan en ik zal een lang en goed leven ingaan, in vrede…”

Chassidische joden bevinden zich vooral in de Israëlische steden Jeruzalem en Bnei Brak en in de Amerikaanse stad New York. In de New Yorkse wijk Brooklyn wordt Kaporot groots gevierd: elk jaar worden 50.000 kippen gebruikt voor Kaporot. De dieren zitten dagenlang in kratten, zonder eten of drinken. Velen van hen sterven dan ook, nog vóór ze ‘aan de beurt’ zijn voor het Kaporot-ritueel. De kippen moeten na het ritueel onverdoofd worden geslacht en het vlees hoort aan de armen gegeven te worden. Maar dit gebeurt meestal niet: de kippen zijn lang niet altijd dood als ze in een vuilniszak worden gegooid of op straat terechtkomen.

Vanessa Dawson en haar man konden het niet langer verdragen dat kippen op zo’n inhumane manier worden behandeld en besloten er minstens één te redden. Zij wonen op loopafstand van Boro Park, in de New Yorkse wijk Brooklyn. Hier wordt ieder jaar het Kaporot-ritueel uitgevoerd. Vanessa ging een kijkje nemen:

“De vogels schreeuwden het uit van de pijn. De stank was vreselijk. Vele van de vogels zaten onder de uitwerpselen. Er zaten geen veren op hun buik. Ik weet niet of dit is gekomen door stress, of dat ze geplukt zijn voor donsjassen. Of dat het wellicht onderdeel is van de traditie”.

Vanessa kon de verschrikkingen niet aan:

“Ik wilde een krat grijpen en zo snel als ik kon wegrennen”.

Vanessa’s man ging later die week kijken en de situatie verkennen. Maar ‘pottenkijkers’ zijn niet gewenst bij dit religieuze ritueel. Vanessa:

“Hij viel op, omdat hij niet gekleed was als de Chassidische mannen. Hij werd meerdere malen verzocht te vertrekken, toen hij alleen maar stond te kijken”.

Toen Vanessa’s man dode kippen op de grond zag, die waren gestorven door uitdroging, besloot hij video-opnamen te maken.

“Toen hij begon te filmen, werd hij benaderd door 4 mannen. Een man greep hem van achteren bij de schouders en zei hem direct te vertrekken. Mijn man antwoordde dat hij op de openbare weg stond en dat ze hem niet konden dwingen te vertrekken. Toen kwamen er nog vier mannen aan, die hem insloten. Hij was in de minderheid, dus hij besloot te vertrekken”.

Kaporot
Vanessa kleedde zich als Chassidische vrouw, om niet op te vallen, en kon zo een kip redden van het bloederige ritueel.

Vanessa besloot undercover te gaan en kleedde zich als een Chassidische vrouw. Ze ging in de rij staat, betaalde 20 dollar en ontving een kip voor de Kaporot-ceremonie. En toen liep ze weg. Ze keep niet op of om, maar bleef lopen, totdat ze ver weg was van de plaats des doods. Ze belde haar man en zei: “ik heb er een!’.

Zo redde Vanessa Dawson uit Brooklyn het leven van een kip, die ze Penelope noemde. Bekijk hieronder een korte documentaire die is gemaakt over Vanessa en Penelope:

Lees meer over Penelope in de blog van haar redder in nood, Vanessa Dawson.

Bron: Compassion Blooms ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor