De dassen op het Engelse platteland zijn net bekomen van de jacht (die in de voorzomer helaas weer van start gaat), maar de schietgrage Brit hoeft niet op de bank te blijven zitten: hij kan de komende tijd zijn hart ophalen aan het doden van grijze eekhoorns. Er zouden er namelijk te veel van zijn, ze verdringen de inheemse rode eekhoorns en beschadigen bomen en wat doe je in zo’n geval? Juist.

rode eekhoorns
Grijze eekhoorn | Foto: publiek domein

De Commissie Bosbouw heeft de regering geadviseerd landeigenaren de populatie grijze eekhoorns te laten ‘beheren’. Hiervoor krijgen de landeigenaren een subsidie van zo’n 83 euro per hectare van de Britse overheid óf de Europese Unie. Hoe men zich van de dieren ontdoet maakt niet zo veel uit: men mag bijvoorbeeld gif gebruiken of vallen zetten en de gevangen grijze eekhoorns doodschieten.

Grijze eekhoorns zijn in de jaren 1870 in Groot-Brittannië geïntroduceerd vanuit Amerika, om er op landgoederen mee te kunnen pronken. De dieren zijn inmiddels over Groot-Brittannië verspreid en zijn talrijker dan de inheemse rode eekhoorn (circa 5.000.000 tegenover circa 140.000). Grijze eekhoorns zijn forser en kunnen meer vet opslaan waardoor ze beter bestand zijn tegen winters weer wat hun overlevingskans groter maakt. Daarnaast krijgen ze meer jongen. Verder zou de grijze eekhoorn een virus verspreiden dat schadelijk is voor de rode eekhoorn.

Al een eeuw lang probeert de Britse overheid de opmars van de grijze eekhoorn te stuiten, door de dieren af te schieten, te vergiftigen, te vangen en op te eten. Eerder had dit geen effect, maar men is blijkbaar vastbesloten dat een diersoort die als plaag wordt beschouwd bestreden moet worden door het massaal te doden.

Vanzelfsprekend zijn dierenwelzijnsorganisaties tegen de plannen om grijze eekhoorns te doden.

Andrew Tyler, directeur van Animal Aid:

“Mensen zijn verantwoordelijk voor het uitdunnen van de populatie rode eekhoorns, maar men zoekt een excuus om de grijze eekhoorn de schuld te geven. De schade die ze aanrichten wordt zwaar overdreven. Pogingen in het verleden om de grijze eekhoorns te decimeren hebben gefaald en ook dit zal falen. Dit lijkt meer op een bevooroordeelde pogrom.”

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde