Eind december trof de bemanning van de Sea Shepherd-schepen Sam Simon en Bob Barker een enorm illegaal visnet aan in Antarctische wateren, ten zuidwesten van Perth, Australië. Het net bleek zo’n 25 kilometer lang te zijn en zat vol vissen die in staat van ontbinding verkeerden. Begin januari trof men nog zo’n kieuwnet aan, dat mogelijk zelfs nog langer is en nog meer dode dieren bevat. Op dit moment is de bemanning al dagen bezig het monsternet uit zee te halen, het kan nog enige tijd duren voor het hele net aan boord is.

kieuwnet
© Sea Shepherd

De netten zijn eigendom van een beruchte illegale vissersboot, de Thunder, dat vaart onder Nigeriaanse vlag en op de zwarte lijst van de Commission of Conservation of Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR) staat sinds februari 2006. CCAMLR heeft het gebruik van de enorme verticale kieuwnetten verboden, omdat alle dieren die hierin terechtkomen sterven. Daarnaast staat er een paarse Interpol-waarschuwing op het schip. Na de ontdekking stelde Sea Shepherd dan ook direct de autoriteiten op de hoogte. Volgens een verklaring van Interpol heeft de Thunder mogelijk meer dan 60 miljoen dollar (bijna 50 miljoen euro) verdiend aan illegale visserijpraktijken sinds het schip op de zwarte lijst van CCAMLR staat.

Kapitein van de Bob Barker, Peter Hammarstedt:

“Ik heb de kapitein en de bemanning van de Thunder laten weten dat ze onder burgerarrest staat, dat ze onmiddellijk moeten stoppen met de illegale visserij en zich moeten melden bij de Australische autoriteiten. Ik heb de Thunder ook laten weten dat als zij dit bevel negeren, Sea Shepherd geen andere keuze heeft dan over te gaan op directe actie om hun illegale activiteiten te stoppen.”

De Thunder vluchtte in westelijke richting, achtervolgd door de Bob Barker.

kieuwnet
© Sea Shepherd

Dagenlang was de bemanning van de Sam Simon bezig met het binnenhalen van het eerste gigantische kieuwnet, 24 uur per dag, in ijzige weersomstandigheden.  Zeker 250 dode zeebaarzen werden aangetroffen, evenals roggen, kwallen en een schrikbarend aantal grenadiersvissen. Gelukkig waren er ook overlevenden: de meeste krabben konden worden teruggezet in zee. Het tweede net is zeer waarschijnlijk zelfs nog langer, de bemanning van de Sam Simon zal nog dagen bezig zijn het hele net en de gruwelijke vangst uit zee te halen.

Kapitein van de Sam Simon, Sid Chakravarty:

“Vele zeedieren zijn verstrikt geraakt en gestikt in deze monsternetten, ze zijn gestorven op een van de meest onwaardige manieren. Mijn dek ziet eruit als een slagveld met de opgeviste dieren in verschillende stadia van ontbinding. Het grote aantal dode dieren dat we documenteren is bewijs van de grote mate van verwoesting die de Thunder het afgelopen decennium heeft aangericht in de Zuidelijke Oceaan.”

Hoewel het voor Sea Shepherd al de 11e campagne is in de Zuidelijke Oceaan, voeren de zeebeschermers voor het eerst specifiek campagne tegen illegale visserij op Antarctische en Patagonische zeebaars met Operation Icefish. Illegale visserij wordt gedocumenteerd en gerapporteerd. Sea Shepherd zal de vissersschepen belemmeren hun illegale praktijken uit te voeren en materialen in beslag nemen en vernietigen. De recente ontdekking van de twee enorme kieuwnetten toont aan dat deze campagne broodnodig is om het zeeleven te helpen beschermen.

Bekijk in onderstaande video hoe de bemanning van de Sam Simon een van de gigantische kieuwnetten uit zee haalt. Waarschuwing: schokkende beelden.

Bronnen: Sea Shepherd, The Age ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde