Het was de Nationale Nachtvlindernacht afgelopen weekend. Met stroop en licht werden op meer dan 100 verschillende locaties nachtvlinder gelokt. Het zag er door de regen in de middag in eerste instantie niet heel erg hoopvol uit maar uiteindelijk werd het gedurende de avond weer goed weer en konden heel veel vlinders worden waargenomen.

appeltak - nachtvlindernacht
Nachtvlinder de appeltak | Foto: Wikimedia Commons

Op dit moment worden de gegevens nog verzameld maar wel al gesteld kan worden dat het een zeer succesvolle nachtvlinderavond was. Soorten als de gamma-uil, de zwarte c-uil en huismoeder werden op bijna alle locaties waargenomen. Ook de haarbos, de lieveling. de Koperuil, de bruine snuituil en de appeltak werden veel gesignaleerd.

Om de nachtvlinders aan te trekken werden op veel plekken lakens opgehangen met daarvoor een felle lamp. De vlinders komen op het licht af en landen op het laken waarna ze geïdentificeerd kunnen worden. Dat is vaak nog niet makkelijk want er bestaan zo’n 2.000 soorten nachtvlinders waarvan er sommige enorm veel op elkaar lijken. Een andere methode om de nachtvlinders te trekken is stropen of smeren. Dat houdt in dat een zoete, vaak alcoholhoudende stroop op bomen wordt gesmeerd. Veel nachtvlinders vinden dit zo lekker dat ze er uren voor gaan zitten om het op te eten en dan zijn ze dus heel goed te bestuderen.

Bron: Vlinderstichting ©PiepVandaag.nl