SeaWorld heeft een flinke klap te verduren gekregen: uitbreidingsplannen voor het park in San Diego zijn goedgekeurd, maar fokken is er niet meer bij in de Amerikaanse staat Californië. Ook mag SeaWorld orka’s niet meer verhandelen of verplaatsen en niet meewerken aan de vangst van wilde orka’s. Dit betekent dat de 11 orka’s die nu in het park verblijven de laatste zullen zijn.

fokken
Foto credit: lolilujah via Compfight cc

Aan gevangenschap van orka’s voor amusement moet een einde komen. Niet alleen vele dierenliefhebbers van over de hele wereld zijn deze mening toegedaan, ook blijken steeds meer overheidsinstanties dit in te zien. De California Coastal Commission stemde dan ook voor uitbreiding van de orkaverblijven, maar tegen de plannen van SeaWorld om deze extra ruimte in te vullen met meer orka’s. Fokken met orka’s mag niet meer.

Vanzelfsprekend zou een vorm van semi-vrijheid in een zeebassin nog mooier zijn voor de orka’s van SeaWorld, maar deze voorwaarde is een grote stap in de goede richting. Als SeaWorld het Blue World Project doorzet, zullen de orka’s van San Diego een bassin van 15 meter diep krijgen en een wateroppervlak van 1,5 hectare. Hoewel dit niet te vergelijken is met de afstanden die orka’s in het wild afleggen, en de dieren nog steeds moeten optreden, geeft de commissie een duidelijk signaal af:  gevangenschap van orka’s heeft zijn langste tijd gehad.

Erwin Vermeulen, fotograaf en Hoofd Werktuigkundige bij Sea Shepherd:

“Ik vind het een bewonderenswaardige stellingname van de California Coastal Commission dat ze, aan de door de publieke opinie afgedwongen welzijnseisen voor de SeaWorld orka’s in San Diego, nog aanvullende eisen hebben toegevoegd, zoals een fokverbod en (praktisch) transportverbod. De documentaire ‘Blackfish‘ en wereldwijde protestacties hebben hier zeker aan bijgedragen. Dit is een verdere stap op weg naar een einde aan orka’s, dolfijnen en walvisachtigen, en uiteindelijk alle dieren in gevangenschap!”

Volgens de commissieleden hadden meer dan 120.000 mensen brieven en e-mails gestuurd om te protesteren tegen het gevangen houden van orka’s in SeaWorld. Dit heeft een cruciale rol gespeeld in de genomen beslissing. Helaas geldt dit alleen voor de orka’s in Californië en heeft de beslissing nog geen directe gevolgen voor de orka’s in SeaWorld San Antonio en SeaWorld Orlando, of andere aquaria met orka’s in gevangenschap, zoals Loro Parque op Tenerife. Aan dit park heeft SeaWorld orka’s uitgeleend, waaronder Morgan.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde