Chris Filardi, directeur van “The Pacific Programs” bij het Centrum voor Biodiversiteit en Conservatie van het American Museum of Natural History heeft samen met zijn team onderzoek gedaan op de Salomonseilanden. Op de derde dag van hun excursie op het eiland Guadalcanal kon Filardi als eerste ooit de mannelijke ijsvogel (Salomonsbosijsvogel) met snor op de gevoelige plaat vastleggen. Wat hij daarna deed is bij menig dierenvriend in het verkeerde keelgat geschoten: hij doodde het diertje voor verder onderzoek.

zeldzaam
De Salomonsbosijsvogel is familie van de ijsvogel | ©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Filardi schrijft op zijn blog dat hij meer dan twintig jaar op zoek is geweest naar de ‘moustached kingfisher’ oftwel de ijsvogel met snor, welke daarvoor slechts één keer eerder in het wild is gespot. Toen Filardi met zijn team de vogel had gevangen riep hij uit:

“Oh my god, de ijsvogel met snor.”

Op zijn blog schrijft hij verder

“Eén van de meest zeldzame vogels verscheen voor mij, net of er een mythe tot leven kwam.”

Naast de eerste foto’s ooit heeft het team van Filardi ook de eerste opnames ooit gemaakt van het geluid, ko-ko-ko-kokokokokokokoko-kiew, dat de ijsvogel maakt. Uit het verslag op zijn blog blijkt niet dat Filardi het vogeltje om zeep heeft geholpen, maar het museum heeft verklaard dat de ijsvogel is bijgezet als object voor nadere studie.

Volgens Marc Bekoff, emeritus hoogleraar Ecologie en Evolutionaire Biologie aan de Universiteit van Colorado, moet het doden in de naam van conservatie en educatie simpelweg stoppen.

“Het is fout en schept een afschuwelijk precedent voor de toekomstige wetenschap en onze kinderen.”

Ook Tech Times schrijft op haar website dat ecologen de actie van Filardi een onnodige afslachting hebben genoemd.

Filardi reageert als volgt op alle kritiek die er is ontstaan:

“Hoewel het vogeltje slechts een aantal keer is gezien en de informatie over hem beperkt is binnen de ornithologische (vogelkunde) gemeenschap, is de vogel zelf niet zeldzaam. […]  Het is een vogel waar weinig over bekend is en welke ongrijpbaar is voor de westerse wetenschap, maar zeldzaam en met het uitsterven bedreigd is deze vogel niet. Dat ik het dier doodde is een standaardprocedure voor een veldbioloog.”

Bron: RTL nieuws ©PiepVandaag.nl Lianne Raat


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.