In de Zweedse dierentuin Furuvik Zoo zijn woensdag 14 december zeven chimpansees ontsnapt uit hun verblijf. Het personeel van de dierentuin slaagden erin om drie chimpansees te vangen, maar de andere vier apen zijn doodgeschoten. “Het doodschieten van de dieren is absoluut een laatste redmiddel. Het is een verschrikkelijke gebeurtenis en een moeilijke beslissing, maar er stonden mensenlevens op het spel”, zei Sandra Wilke, de chef van de dierentuin in een verklaring.

Chimpansees
Foto: Pexels.com

De dierentuin plaatste afgelopen zaterdag een verklaring op de website en deelde deze op Facebook. “Wat er is gebeurd, is een grote tragedie”, staat er in het bericht. De zoo geeft aan dat er een onderzoek volgt. “We voelen allemaal enorm verdriet over wat er is gebeurd en rouwen om onze geliefde chimpansees Linda, Torsten, Santino en Manda. We willen heel graag tot op de bodem uitzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren. Het onderzoek zal uitwijzen waar we hebben gefaald of dat we anders hadden kunnen handelen.”

“Het onderzoek zal uitwijzen waar we hebben gefaald of dat we anders hadden kunnen handelen.”

Kritiek op doodschieten

Deskundigen zeggen dat de Zweedse dierentuin mogelijk moeite had om de groepshiërarchie terug te krijgen die bestond tussen de zeven chimpansees. Op sociale media krijgt de dierentuin veel kritiek vanwege het doodschieten van de chimpansees. De dierentuin gaf aan dat verdoven geen optie was. Kalmeringspijltjes kunnen namelijk alleen van relatief dichtbij worden afgeschoten en werken pas na ongeveer tien minuten. De dood van de chimpansees heeft veel woede uitgelokt. Volgens onderzoeker Mathias Osvath, die de dieren al jaren kende, vormden de dieren geen echt gevaar.

Vier dode chimpansees

De apen zijn afgelopen woensdag ontsnapt uit het apenhuis waar zij wonen. Het personeel voelde zich gedwongen om een deel van de apen neer te schieten. Zij zouden een gevaar voor de aanwezigen vormen. De dierentuin was gesloten voor publiek, maar volgens het personeel vormden de dieren alsnog een bedreiging.

Twee van de chimpansees werden neergeschoten op het terrein van de dierentuin en een chimpansee in het apenhuis. Toen de verzorgers zaterdag naar binnen konden in het apenhuis, vonden zij een vierde dode chimpansee. Een van de overlevende chimpansees is gewond geraakt aan zijn arm en oog. De toestand van de chimpansee is beter dan in eerste instantie werd gedacht. Alle chimpansees die zijn gevangen, moeten worden behandeld met antibiotica vanwege een verkoudheid die zij hebben opgelopen. De dieren maken het naar omstandigheden goed en drinken en eten goed. Het gaat om Selma, Maria-Magdalena en Tjobbe.

https://twitter.com/thereisinfinate/status/1603884870614261761

Furuvik Zoo

De Furuvik dierentuin ligt in de buurt van Gavle, zo’n 165 kilometer ten noorden van de hoofdstad Stockholm. De dierentuin maakt deel uit van een pretpark. Het is daarnaast het enige onderzoeksstation voor primaten in de Scandinavische landen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Annebelle Nooteboom