Voor de eerste keer is er een kuiken geboren van een zeldzame Oost-Aziatische kraanvogelsoort, in een natuurgebied in het noordwesten van Engeland. Het gaat om de Grus japonensis, ook bekend als de Chinese, Japanse of Mantsjoerijse kraanvogel. Het kuiken is geboren in het Wildfowl & Wetlands Trust (WWT) Martin Mere Wetland Centre, nabij Ormskirk in het graafschap Lancashire.

Zeldzame kraanvogelsoort geboren in Engeland
Zeldzame kraanvogelsoort geboren in Engeland | Foto (Grus japonensis): Alastair Rae/Wikipedia

De ouders van het kuiken worden ‘gecontroleerd’ gehouden in het natuurreservaat bij Ormskirk. Ze werden in 2017 geïntroduceerd in dit natuurgebied en het pasgeboren kuiken is hun eerste succesvolle nakomeling. Het is een spannende tijd, omdat het voor de soort moeilijk kan zijn om in gevangenschap te broeden. Nick Brooks, manager van het centrum:

“Het succesvol uitbroeden van het kuiken is een grote prestatie, omdat de eerder gelegde eieren onvruchtbaar bleken te zijn. De ouders doen hun best om het jong te voeden en te beschermen, dus we hoeven niet veel te doen.”

Zeldzame kraanvogelsoort

De kraanvogelsoort staat momenteel op de rode lijst van bedreigde diersoorten van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN). Het is een van de zeldzaamste kraanvogelsoorten ter wereld. Brooks zegt verder:

“We zullen het kuiken in de gaten houden terwijl het opgroeit. We geven het dier momenteel eens per week een preventieve behandeling, meten, wegen en ontwormen het.”

De kraanvogelsoort is een grote witte vogel van ongeveer 150 centimeter lang en 7,5 kilo. De kop en de nek zijn zwart, met uitzondering van een rode plek bovenop de kop. Een witte band verbindt beide ogen via de achterkant van de kop. De vleugels zijn gedeeltelijk zwart. Het is een van de langstlevende vogels, met een levensverwachting van 30 tot 40 jaar in het wild en 75 jaar in gevangenschap.

Grus japonensis
Grus japonensis | Foto: Charles Miller/Wikipedia

Verlies van habitat

De Grus japonensis is net als andere kraanvogelsoorten monogaam en vindt meestal één partner met wie hij zijn leven lang zal paren. De paringsmethode is fascinerend en bestaat uit een gesynchroniseerde dans, die ze in de loop van de jaren samen uitvoeren om hun band te versterken. De Chinese kraanvogels broeden meestal van april tot mei en bouwen hun nesten op natte grond of in ondiep water. Doorgaans produceren ze twee eieren die na een dag of 32 uit zullen komen. Na ongeveer 95 dagen verlaten de jongen het ouderlijk nest.

Tim Flach
Dansende kraanvogels | Foto: ©Tim Flach Photography Ltd

In het wild leeft deze semi-aquatische vogel in waterrijke gebieden in Oost-Azië, Rusland en Japan. De vogelsoort heeft een beperkt verspreidingsgebied en door het verlies van wetlandhabitat is de populatie van deze vogels afgenomen. Het is belangrijk om deze leefgebieden te behouden om de populatie in leven te houden.

Symbool van geluk

In delen van Azië wordt de Grus japonensis gezien als een symbool van geluk en een lang leven. Ook staat de vogel symbool voor trouw, omdat de soort monogaam is. In Japan worden traditiegetrouw kraanvogels gevouwen van papier (origami) voor vrede en een goede gezondheid.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jane Sauer