De visdeurbel in Utrecht scoorde dit voorjaar als een tierelier. Niet minder dan 150.000 keer drukten kijkers thuis op de virtuele deurbel, omdat ze vissen voor de Weerdsluis in Utrecht zagen zwemmen, zoekend naar een doorgang. De sluiswachter kan de sluis vervolgens openen, om zo duizenden trekvissen een kans te geven hun migratie voort te zetten.

Visdeurbel in Utrecht scoorde als een tierelier
De visdeurbel in Utrecht scoorde als een tierelier| Foto (2021): Visdeurbel.nl

Dit voorjaar is de visdeurbel in Utrecht 45.000 keer vaker ingedrukt dan tijdens de vismigratie in 2023. Opvallend veel kijkers uit de VS, Brazilië en het VK keken mee met de onderwaterbeelden. Ze drukten ook regelmatig op de bel om de vissen te helpen.

Visdeurbel in Utrecht scoorde als een tierelier
Visdeurbel in Utrecht scoorde als een tierelier | Foto: screenshot video Dutch Wall Fish/YouTube

Er keken niet minder dan 20 miljoen mensen naar de beelden, tegen 8,2 miljoen in 2023. Er was veel internationale media-aandacht en in een aantal landen wordt inmiddels gekeken naar deze oplossing om migrerende vissen te helpen.
.

Trekvissen: Help ze migreren!

.
Voor het vierde jaar op rij kon de wereld via visdeurbel.nl meekijken of er vissen voor de Utrechtse Weerdsluis lagen om verder te zwemmen. Er worden daarbij bijzondere vissoorten gezien, zoals een paar meervallen en dit jaar redelijk veel palingen. Baarzen, blankvoorns, brasems en karpers werden ook gezien en een zeelt. De visdeurbel is een project van de gemeente Utrecht en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en zal ook volgend jaar weer live gaan.
.

Bronnen:

Destructieve dammen Balkanlanden ramp voor waterleven

©AnimalsToday.nl BVR