In herinnering aan de vorige week omgekomen filmmaker Rob Stewart, is een petitie gestart om haaienvinnen in zijn woonplaats Toronto te verbieden. Stewart, bekend van de documentaire Sharkwater, was een groot haaienliefhebber. Hij streed jarenlang voor een beter begrip van deze roofdieren en een verbod op haaienvangst en ontvinnen.

haaienvinnen
Haaienvinnen bestemd voor consumptie | Foto: Cloneofsnake/Wikipedia

Enkele jaren geleden maakte Rob Stewart zich hard voor een verbod op de verkoop van haaienvinnen in Toronto, Canada. Dit leek een succes te worden: in oktober 2011 stemde de gemeenteraad met 38 tegen 4 voor een verbod op het bezit, de verkoop, de handel in en distributie van haaienvinnen. Dit werd echter aangevochten door leden van de Chinese zakenwereld. De rechtbank van Ontario verklaarde het verbod in 2012 ongeldig.

Ter ere van Rob Stewart is Kaley Fitzsimmons opnieuw een petitie gestart om het debat over het ontvinnen van haaien weer op gang te brengen:

“Toen ik het nieuws hoorde dat Rob Stewart overleden was, raakte ik van streek. Hij inspireerde me enorm. Hij deed zo veel goeds voor de wereld, het is hartverscheurend als zoiets gebeurt bij een werkelijk goed mens.”

“Stewart pleitte voor een verbod op de verkoop van haaienvinnen, omdat het haaienpopulaties decimeert. Dit heeft grote negatieve gevolgen voor het zeeleven en uiteindelijk ook voor het leven van ons mensen.”

Fitzsimmons besloot zijn werk te eren door te proberen het haaienvinverbod in Toronto alsnog voor elkaar te krijgen.

“Als ik het goed begrijp draaide het vorige verbod om de verkoop en consumptie van haaienvinnen, maar als het net iets anders geformuleerd wordt, heeft het misschien meer kans om in de rechtbank stand te houden.”

Burgemeester John Tory geeft de petitie vooralsnog weinig kans, omdat de rechtbank in 2012 oordeelde dat de stad niet bevoegd was om zo’n verbod in te voeren. De discussie zou op federaal niveau gevoerd moeten worden.

“Als de federale regering de import van haaienvinnen niet aan banden legt, heeft het stadsbestuur maar weinig mogelijkheden om de verkoop te reguleren.”

Fitzsimmons is desondanks blij dat al zo veel mensen de petitie ondertekenden. Ze vindt het een eerbetoon aan het werk van Stewart.

“Zonder hem had ik niet geweten over het ontvinnen van haaien en ik weet zeker dat dat voor meer mensen geldt die de petitie getekend hebben. Dankzij hem zijn mensen zich er meer van bewust.”

Wil je de petitie ook tekenen, dan kan dat via deze link.

De 37-jarige Rob Stewart is vorige week overleden tijdens het duiken bij Islamorada, een eilandje van de archipel Florida Keys. Hier maakte hij filmopnamen voor het vervolg Sharkwater: Extinction. Na zijn derde duik kwam hij boven water en verdween daarna. Op vrijdag werd na een massale zoekactie zijn lichaam gevonden.

Bron ©PiepVandaag Angelique Lagarde