Het lichaam van de Canadese filmmaker en milieubeschermer Rob Stewart is vrijdag op de zeebodem gevonden. Hij verdween dinsdagavond tijdens een duiktocht bij Islamorada, in de Amerikaanse Florida Keys, nadat hij voor de derde keer zeer diep gedoken had. Een enorme zoektocht kwam op gang om Stewart te vinden.

Rob Stewart
Haaienbeschermer Rob Stewart is overleden | Foto: Facebook Rob Stewart

Rob Stewart had een enorme liefde voor de dieren in de oceaan en was zeer begaan met het lot van haaien. In 2006 ging zijn documentaire Sharkwater in première, waarin hij gehakt maakt van de veronderstelling dat haaien bloeddorstige wezens zijn. In de film laat hij zien dat haaien juist schichtige dieren zijn die het ecosysteem in balans houden en net zo veel recht op hun plek in de wereld hebben als wij. Hun rol is van levensbelang, niet alleen voor het leven in zee, maar ook voor de beschikbaarheid van zuurstof op aarde. Het beschermen van haaien, die ernstig bedreigd worden door de haaienvinindustrie, werd zijn levenswerk.

Vermissing
Voor een vervolg op zijn documentaire over haaien, Sharkwater Extinction, was Stewart gaan duiken bij Islamorada. Hierbij dook hij maar liefst drie keer 70 meter diep met een rebreather, een gesloten systeem dat uitgeademde koolstofdioxide recyclet. Zijn duikteam was op zoek naar een zaagvis, in de buurt van een gezonken Canadees stoomschip, begroeid met koraal. Na de laatste duik kwam Stewart boven, gaf een signaal dat hij in orde was, maar verdween daarna onder water.

Zoektocht
Dagenlang werd naar Stewart gezocht door de autoriteiten en vrijwilligers, met 13 duikers, de bemanning van 20 schepen, waaronder het Sea Shepherd-schip John Paul Dejoria, 12 luchtvaartuigen, waaronder een helikopter van zakenman Richard Branson en een vliegtuig van musicus Jimmy Buffet.

Net nadat de zoektocht werd stopgezet, 72 uur nadat er non-stop naar Stewart was gezocht, werd zijn lichaam door een duikteam gevonden op de bodem van de zee.

Eerbetoon
Kapitein Paul Watson, oprichter van Sea Shepherd Conservation Society, was een vriend van Rob en werkte onder meer met hem samen aan de documentaire Sharkwater. Hij schreef een indrukwekkend eerbetoon voor de 37-jarige milieubeschermer, waarvan onderstaande een fragment is.

“Toen hij 22 jaar oud was, was Rob Stewart een jonge en energieke man die begreep dat het wapen met de meeste macht ter wereld de camera is. Gewapend met zijn camera besloot hij in 2002 de wereld te veranderen. Daar slaagde hij in. Met zijn bekroonde film Sharkwater veranderde hij de wereld echt. Hij veranderde angstaanjagende monsters in prachtige, ontzagwekkende wezens, die zowel respect als empathie verdienen. Rob was een gepassioneerd haaienliefhebber. Hij zag ze als schitterende, gevoelige wezens die bijdragen aan een gezond ecosysteem in de oceaan. Hij wilde bewijzen dat zijn intuïtieve opvatting over de werkelijke aard van haaien klopte. En dat is hem gelukt.”

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde