Filmmaker en milieubeschermer Rob Stewart van de film Sharkwater is dinsdagavond verdwenen tijdens een duiktocht in de Amerikaanse staat Florida. Er wordt met duikers en een helikopter naar de 37-jarige Canadees gezocht.

Sharkwater filmmaker
Sharkwater filmmaker Rob Stewart | Foto: Facebookpagina Rob Stewart

Stewart was aan het duiken bij Islamorada, in de Florida Keys, een serie eilanden zo’n 200 kilometer van het meest zuidelijke puntje van het vasteland van Florida, toen hij vermist raakte. Zowel een helikopter van de Amerikaanse marine, een duikteam van de vrijwillige brandweer in Key Largo, als de Florida Fish & Wildlife Conservation Commission en de Monroe County Sheriff’s Office zijn samen een zoektocht begonnen.

De familie van Rob Stewart is een crowdfundingactie begonnen om geld bij elkaar te krijgen voor een nog intensievere zoektocht naar de filmmaker. Inmiddels is al meer dan 110.000 dollar ingezameld.

Stewart werd in 2005 bekend met zijn documentaire Sharkwater, over de wereldwijde haaienjacht en de impact op het ecosysteem in de oceaan. Hij is een zeer ervaren duiker en onderwaterfilmer. Zijn laatste duik was onderdeel van zijn nieuwe film, “Sharkwater: Extinction”. Ten tijde van zijn verdwijning maakte Stewart met drie andere duikers opnames voor de nieuwe film. De drie andere duikers zijn veilig teruggekeerd.

Stewart kwam na zijn duik boven water en toen de boot omdraaide om hem uit het water te pikken, raakte Stewart onder water en is niet meer terug gezien. Het is niet duidelijk wat er met Rob Stewart is gebeurd en waarom hij weer onder water raakte, maar volgens zijn zus Alexandra Stewart is het een zeer moeilijke duik, naar een diepte van 70 meter. Het is mogelijk dat hij buiten bewustzijn raakte, na zijn derde duik die dag.

Alexandra Stewart:

“Het is een extreem zeldzaam dat zelfs ervaren duikers gekwalificeerd zijn zo’n duik te doen. De andere jongen, die bij dezelfde laatste duik was, lijkt ook zijn bewustzijn te zijn verloren toen hij boven water kwam, dus misschien was het teveel duiken in een te korte tijd. Het is moeilijk te speculeren.”

De weersomstandigheden tijdens de duiktocht waren goed.

Stewart’s tweede film, Revolution, was de meest succesvolle Canadese documentaire van 2013 en won 19 prijzen van filmfestivals over de gehele wereld. Stewart is geboren en opgegroeid in de Canadese stad Toronto en studeerde biologie aan de Western University in London, Ontario.

©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor