In mei 2016 werden de Spaanse dierenbeschermers Aïda Gascón, directeur van de organisatie AnimaNaturalis España, en vrijwilligster Yasmina Moreno, aangevallen toen ze een stierenfeest aan het filmen waren. Het Openbaar Ministerie (OM) eist twee jaar gevangenisstraf voor drie verdachten. Daarnaast wil het OM dat er boetes worden opgelegd van meer dan € 18.000. Nu is het wachten op uitspraak van de rechter.

dierenbeschermers
Gevangenisstraf geëist voor mishandelen dierenbeschermers | Foto: Facebookpagina AnimaNaturalis

De camera’s van de dierenbeschermers werden kapotgetrapt en gestolen, de activisten werden geslagen in hun gezicht, op hun hoofd en borst en aan hun haren over de trappen gesleept van de arena waar het stierenfeest plaatsvond. De wereld mocht niet zien wat er zich afspeelt tijdens de zogenaamde correbous stierenfeesten van het Catalaanse Mas de Barberans in Tarragona, Spanje.

Aïda Gascón vertelde over de aanval:

“Op het moment van de aanval waren we bang en ontredderd, we wisten niet door hoeveel mensen we werden aangevallen en hoelang de aanval zou duren. Maar nu, met de enorme steun die we ontvangen en de ongelooflijke hoeveelheid media aandacht, hebben we hoop dat na wat er afgelopen vrijdag gebeurde zaken zullen veranderen. Vanaf nu zal er meer controle en toezicht zijn. We denken dat we ons werk in vrede zullen kunnen doen en dat de samenleving het geweld naar ons en de dieren zal veroordelen.”

Beelden van de aanval kan je hier zien:

Aïda en Yasmina geven aan dat ze in Mas de Barberans datgene deden wat ze tijdens andere feesten met stieren doen: het evenement filmen om te documenteren of de dierenwelzijnswetten gerespecteerd worden. Ook wilden ze de vuurstier filmen die op vrijdagavond zou gaan plaatsvinden. Aïda en Yasmina geven aan onvermoeid door te gaan met het documenteren van dit soort feesten én hun strijd om een einde te maken aan de wrede feesten met stieren in Catalonië en de rest van Spanje.

Bron ©PiepVandaag.nl Estefania Pampin Zuidmeer