Olifanten en chimpansees – beide bedreigde diersoorten – worden zonder pardon uit hun familieverband gerukt en vanuit Laos en Zuid-Afrika naar China vervoerd, om daar in dierentuinen voor vertier te zorgen. Volgens advocatenkantoor Advocates for Animals is dat tegen de afspraken binnen CITES, het wereldwijde verdrag van 183 naties dat is opgesteld om de handel in bedreigde diersoorten te reguleren. Advocates for Animals start dan ook een juridische procedure tegen China.

China negeert afspraken CITES over handel in bedreigde diersoorten
China negeert afspraken CITES over handel in bedreigde diersoorten | Foto: publiek domein

De advocaten van Advocates for Animals, een Brits advocatenkantoor dat zich volledig inzet voor de bescherming van dieren, hebben een klacht ingediend bij CITES, de internationale toezichthouder op de handel in wilde dieren. In de klacht beschuldigen ze China van het overduidelijk overtreden van internationale wetgeving in het kopen van olifanten en chimpansees. Volgens de advocaten hebben ze bewijs dat sommige chimpansees hoogzwanger waren toen ze de continenten over werden getransporteerd. De advocaten eisen dat China’s handel per direct wordt stopgezet en dat de toezichthouder een onderzoek instelt. Het gaat hier om de reguliere handel in bedreigde wilde dieren voor dierentuinen in het land. De advocaten beschuldigen CITES ervan te falen in het verduidelijken of dierentuinen vallen onder ‘commerciële activiteiten’.

Commerciële handel mag niet

De advocaten zeggen dat door het kopen van olifanten van buurland Laos en het importeren van chimpansees uit Zuid-Afrika, China veel aspecten negeert van de CITES (Convention on International Trade in Endangered Species), een wereldwijd verdrag tussen 183 naties die de handel in bedreigde wilde dieren en planten aan banden legt en ze zo moet beschermen tegen uitsterven. De aanklacht van de advocaten is gebaseerd op bewijs, dat is verkregen door wildlife-onderzoeker Karl Ammann. Ammann ontdekte verdachte illegale handel in dieren die op de CITES-lijst staan en daarmee de hoogste level van bescherming zouden moeten krijgen en niet commercieel mogen worden gekocht of verkocht.

China negeert afspraken CITES over handel in bedreigde diersoorten
Chimpansee in dierentuin | Foto: publiek domein

Georganiseerde misdaad

Een onderzoek vorig jaar liet zien dat apen waren gestolen uit het wild en samen met cheeta’s, tijgers, neushoorns, leeuwen en stokstaartjes werden verhandeld aan circussen, themaparken, laboratoria, dierentuinen en ‘safariparken’ in China. Volgens het onderzoeksrapport werden tussen 2016 en 2019 minstens 5.035 levende wilde dieren naar China geëxporteerd – een uiterst voorzichtige schatting volgens het rapport – waaronder chimpansees en een verbijsterende hoeveelheid giraffen. De onderzoekers beweren dat sommige handelaars verbonden waren met de internationaal georganiseerde misdaad en dat het CITES-systeem vol zat met valse vergunningen.

China negeert afspraken CITES over handel in bedreigde diersoorten
Tussen 2016 en 2019 werden minstens 5.035 levende wilde dieren naar China geëxporteerd | Foto: publiek domein

Dierentuin commercieel of niet?

CITES classificeert zowel chimpansees en Aziatische olifanten onder de meest bedreigde diersoorten ter wereld, wat betekent dat commerciële handel in deze dieren verboden is. Maar de advocaten zeggen, dat ondanks het verbod aanzienlijke bedragen worden betaald voor de dieren en tevens flinke bedragen worden gegenereerd door publiek in de Chinese dierentuinen, waar de dieren naartoe gaan. Advocates for Animals beschuldigt CITES ervan te falen in het verduidelijken of dierentuinen vallen onder ‘commerciële activiteiten’. De aanklacht is met name gericht op de export van 18 chimpansees vanuit Zuid-Afrika naar China in 2019 en de reguliere export van Aziatische olifanten van Laos naar China sinds 2015, die een ‘patroon van overtredingen laat zien’. In hun brief aan CITES waarschuwen ze:

“De dieren zijn vermoedelijk getransporteerd strijdig met de eis dat het risico tot verwonding, schade aan de gezondheid of wrede behandeling tijdens het transport (iets dat is vereist voor alle dieren op de lijst) minimaal moet zijn, bijvoorbeeld door overvolle vrachtwagens en hoogzwangere dieren.”

Leven van lijden

Eerder onthulde The Independent Mr. Ammanns ontdekking, dat handelaren in Laos jongen olifanten over de grens met China verhandelden en ze vervolgens naar het Midden-Oosten vlogen voor ruim 260.000 euro per olifant. In sommige gevallen worden ambtenaren omgekocht en zijn olifanten verkocht in overtreding van de wet in Laos.

China negeert afspraken CITES over handel in bedreigde diersoorten
Aziatische olifanten | Foto: publiek domein

China heeft in het verleden ook olifanten gekocht van Zimbabwe, tot grote woede van natuurbeschermers. Olifantenbioloog Audrey Delsink, van dierenwelzijnsorganisatie Humane Society International/Africa, heeft eerder gezegd dat olifanten die naar China worden gestuurd een leven tegemoet gaan van ontbering, lijden en psychologische stress. Een leven dat ‘zo ver als mogelijk is verwijderd van het leven dat ze zouden hebben geleid in het wild’.

Negeren internationale afspraken ondermijnt CITES

National Geographic berichtte in 2015 over hoe jonge olifanten – niet ouder dan twee à drie jaar, weggerukt bij hun moeders en familie vanuit Zimbabwe’s Hwange National Park – in China worden mishandeld. Beelden van gewonde olifanten en olifanten in slechte gezondheid dienen als bewijs. De dieren toonden zichtbaar veel stress en veel van de olifanten hadden onbehandelde wonden op hun lichaam. Alice Collinson, advocaat van Advocates for Animals:

“Onze uitgebreide juridische analyse van bewijsmateriaal laat zien, dat landen zoals China de CITES-regels volledig aan haar laars lapt en dat de CITES-bestuursorganen falen op het handhaven van deze overtredingen. Zeer zorgelijk is dat bedrijven zich verschuilen achter het idee dat dierentuinen voor het behoud van de soort is – ondanks dat er veel geld wordt verdiend – en daarmee ontkomen aan striktere controles, . […] Dit ondermijnt de bedoeling van CITES, om de commerciële handel in beschermde, bedreigde wilde dieren streng te reguleren.”

Volgens filmmaker Mr. Ammann zijn de meeste transacties commercieel van aard:

“Bij de transacties zijn handelaren en tussenpersonen betrokken, die handig gebruik maken van tekortschietende overheden in de export- en importlanden.”

China negeert afspraken CITES over handel in bedreigde diersoorten
Een leven dat ‘zo ver als mogelijk is verwijderd van het leven dat ze zouden hebben geleid in het wild’ | Foto: publiek domein

Ammann en zijn advocaten stellen dat handelaren de mazen in de wet opzoeken, door te verklaren dat de olifanten in gevangenschap zijn opgegroeid en daardoor minder bescherming krijgen en dus gewoon gekocht en verkocht mogen worden. Maar volgens Ammann voldoen de dieren niet aan deze definitie. CITES geeft in een reactie aan dat ze de aanklacht van Advocates for Animals onderzoeken. Volgens een woordvoerder ligt de kwestie met betrekking tot de status van dierentuinen momenteel ter behandeling bij de partijen en belanghebbenden:

“Verder is het doel van het verdrag niet om handel te verbieden, noch het te promoten, maar te verzekeren dat de bestaande handel legaal, duurzaam en traceerbaar plaatsvindt. Hoewel we de mening van groepen die zich hiertegen verzetten respecteren, is dat niet het beleid van de 183 partijen van CITES.”

Wil je helpen in de strijd tegen de (illegale) handel in wilde dieren, kijk dan eens op de site van Space for Giants. Deze organisatie zet zich in om wilde dieren te beschermen tegen stropers en wildlife rangers te ondersteunen. Hulp is hard nodig; klik hier voor meer informatie.

Bron:

Opnieuw wilde olifanten Zimbabwe verkocht aan China

©AnimalsToday.nl