In Israël is voor het eerst een pro-vegan reclame uitgezonden op televisie. En dat meteen tijdens primetime. De ster van het filmpje? Een levend lam.

pro-vegan reclame
Primeur in Israël: pro-vegan reclame op tv | Foto: Wikimedia Commons

Extra vers lam

Het filmpje volgt een jong stel in een supermarkt, dat op zoek is naar een “extra vers lam”. De slager van de vleesafdeling komt terug met een levend lam in zijn handen, waarop het stel zichtbaar ongemakkelijk kijkt.

Een voice-over vraagt de kijker om een “verband te leggen” tussen het vlees op het bord en het dier van wie het komt. De reclame benadrukt dat meer dan een miljoen mensen in Israël het verband al zien. Israël is in het verleden uitgeroepen tot “veganistische hotspot van de wereld” omdat het land meer veganisten per hoofd van de bevolking telt dan elk ander land.

Andere keuzes  

De campagne is bedacht door de ngo Vegan Friendly. De organisatie wil plantaardige diëten onder de aandacht te brengen om een einde te maken aan dierenleed en om klimaatverandering af te remmen. Omri Paz, oprichter van Vegan Friendly:

“De reclame brengt veganisme onder de aandacht van het grote publiek en kan hopelijk mensen beïnvloeden om andere keuzes te maken in de supermarkt.”

Daarnaast wilden de makers met het filmpje ook veganisten ondersteunen, zodat zij zich ook op televisie vertegenwoordigd voelen.

Primetime

De reclame werd uitgezonden tijdens de seizoensfinale van het zeer populaire Survivor Israël. Volgens schattingen bereikte het filmpje zo’n drie miljoen mensen – 35 procent van de Israëlische bevolking. “Het Israëlische publiek zag op primetime de echte bron van het voedsel dat het nodig heeft”, aldus Paz.

Koosjer

Door Chef’s Pencil is het land dit jaar gerangschikt als het derde beste land ter wereld voor veganisten. Nederland staat op de elfde plaats. Dat het land veel veganisten telt, heeft ook te maken met de strikte voedingswetten van het jodendom. Volgens de wetten is eten koosjer als vlees en zuivel gescheiden zijn. Dit maakt het makkelijker om dierlijke producten geheel uit je dieet te verwijderen. Daarnaast is vlees niet altijd koosjer – ritueel geslacht – maar met veganistische alternatieven kan het niet misgaan.

Bronnen:

© AnimalsToday.nl Sophie Jongma