Vorige week woensdag- op donderdagnacht woedde er bij een pluimveebedrijf aan de Cranenburgseweg te Groesbeek een kleine brand na kortsluiting. Hierdoor sloeg de ventilatie af en kwam de kippenhouderij vol rok te staan, duizenden kippen stikten.

Kippen
Foto: Wakker Dier

De woordvoerder van de brandweer verklaarde:

“We troffen slechts een klein brandje aan. Waarschijnlijk ontstaan door de droge mest en de elektra van de kapotte verlichting. Het gebouw stond toen al helemaal vol rook. […] We hebben daarmee nog een flink aantal kippen kunnen redden. Er zijn vermoedelijk ongeveer 5.000 kippen overleden op een totaal van pakweg 70.000.”

Ondanks het feit dat het merendeel van de kippen gered kon worden, is het niet zo dat dit verhaal relatief goed afloopt. Een groot deel van de dieren heeft namelijk rook ingeademd, wat betekent dat ze niet langer geschikt zijn voor consumptie. De trieste conclusie is dan ook dat ruim 30.000 kippen van het pluimveebedrijf alsnog geruimd gaan worden en wel vanavond.

Wie controleert of dat ‘goed’ gaat? In Hagestein liepen de zaken wederom volledig uit de hand bij een ruiming naar aanleiding van de constatering van vogelgriep.

En in het verlengde daarvan… Nu gaat het om 30.000 kippen en in Hagestein ging het om 38.000 dieren. Wat als het om stallen gaat met ruim een miljoen dieren, zoals de de op handen zijnde megastal in Grubbenvorst?

Bron: De Gelderlander ©PiepVandaag.nl