Chimpansee
Foto: Wikimedia Commons

Een studie over chimpansees suggereert dat mensen misschien niet de enigen zijn die inzicht hebben in wat er bij anderen omgaat. Als chimpansees alarm slaan blijken ze er rekening mee te houden of een soortgenoot al van het gevaar op de hoogte is of niet.

Onderzoekers hebben gevonden dat er meer kans op was dat de apen na het zien van een giftige slang alarm sloegen als andere in hun groep het gevaar niet hadden gezien. Als gealarmeerde chimpansees op de gevaarlijke plek aankwamen, gaven zij de waarschuwing door aan andere die zich binnen gehoorafstand daarachter bevonden.

Op video-opnamen van wilde chimpansees die in het Budongowoud in Uganda aan het fourageren zijn, kan men zien dat apen vóór in de groep bij het zien van een verstopte model-slang van schrik een luchtsprong maken. Als zij van de schrik zijn gekomen, roepen zij herhaald een klank als “hoe” om de apen achter zich te alarmeren. Dit deden zij minder vaak als andere chimpansees al van het gevaar op de hoogte waren.

Sommige van de chimpansees bleven bij het horen van het alarm staan en wachtten; andere maakten een omweggetje om de slang heen.

Chimpansees schreeuwen of blaffen bij een grote bedreiging, zoals bij een aanval van een luipaard of een rivaliserende groep,. Maar op minder grote bedreigingen, zoals door slangen of verse uitwerpselen van predatoren, reageren ze met zachte, herhaalde “hoe” geluiden. Hoewel adders normaliter geen predatoren van chimpansees zijn, kunnen ze toch dodelijk bijten als de chimp er op gaat staan of ze verstoort.

Het waargenomen gedrag suggereert dat de chimpansees wisten wat hun soortgenoten wisten en zij maakten op grond van die kennis beslissingen over de soort waarschuwing die moest worden gegeven.

 

Bekijk de video hieronder:

Bron: Guardian