In een weiland bij Koewacht langs de grens van Zeeuws-Vlaanderen met België zijn vorige week woensdag dertien hangbuikzwijntjes gedumpt. Bij de dieren was zelfs een heel jong dier dat nog bij de moeder zoogt. Omwonenden zagen twee busjes en daarna bleken de zwijntjes ineens in het weiland aan de Boskreek te staan. Over de eigenaar is niets bekend.

dertien gedumpte hangbuikzwijntjes geadopteerd
Wie dumpten 13 hangbuikzwijntjes bij Koewacht? | Foto (illustratief): publiek domein

Het is niet bekend wie de varkentjes gedumpt hebben. Omwonenden zagen alleen de twee busjes:

“Wie doet nou zoiets?”

 

 

 

Volgens een verontwaardigde omwonende zouden de NVWA, de politie en de eigenaar van het weiland Waterschap Scheldestromen hebben aangegeven niets voor de dieren te kunnen doen. Om te voorkomen dat de zwijntjes onder een auto zouden komen spanden omwonenden een touw.

Opvang in België

Gelukkig werd Jonas Bouwens van het Koninklijke Bos in het Belgische Stekene bereid gevonden de dieren op te vangen:

“Normaal krijg ik er 5 à 6 per jaar. Maar zo dertien bij elkaar heb ik nog nooit meegemaakt.”

De dieren lieten zich echter niet makkelijk vangen. Vorige week donderdag werd de eerste poging gestart maar varkentjes waren zo bang en de duisternis viel in waardoor de actie gestaakt moest worden. De dag erna lukte het gelukkig wel de dieren zonder kleerscheuren te vangen.
.

https://www.facebook.com/hetkoninklijkebos/posts/3330988533594542

Alle hangbuikzwijntjes geadopteerd

Inmiddels zijn alle dertien gedumpte hangbuikzwijntjes zelfs al geadopteerd. Bouwens had gedacht dat hij zeker twee maanden nodig zou hebben om voor alle dieren een nieuw baasje te vinden:

“Ik werd aan de lopende band gebeld! Het is mooi om te zien dat zoveel mensen begaan zijn met de varkentjes.”

.
Mocht je iets weten over deze gedumpte hangbuikzwijntjes, bijvoorbeeld wie de eigenaar was, neem dan in Nederland contact op met de politie via 144 of 0900-8844, of mail ons wanneer je liever anoniem blijft: redactie@animalstoday.nl.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.