Sinds maart van vorig jaar strijden sjiitische Houthi-rebellen in Taiz (Jemen) tegen het Jemenitische leger. Door deze aanhoudende strijd verkeert een groep van twinting leeuwen in de dierentuin in Taiz, de derde stad van Jemen, in levensgevaar. De dieren dreigen door een gebrek aan voedsel te verhongeren.

Jemen
Foto: I.A.R.F.A. / Facebook

Op social media doken afgelopen week verschillende berichten op over de leeuwen. De leeuwen zouden dringend voedsel en medische hulp nodig hebben. Krijgen ze deze niet, dan zullen zij hoogstwaarschijnlijk sterven. Ook zijn er meerdere petities gestart om de schrijnende situatie bij een groter publiek onder de aandacht te brengen.

Bij de meeste berichten is een foto geplaatst waarop een leeuw met een leeuwin te zien is. Te zien is dat het Het mannetje is broodmager is. Volgens International Animal Rescue Foundation World Action (I.A.R.F.A) zijn deze foto’s echter al in 2013 genomen. I.A.R.F.A. gaat er vanuit dat de leeuw al enige tijd niet meer in leven is. Op dit moment probeert I.A.R.F.A. contact te zoeken met de leider van de sjiitische Houthi-rebellen om toestemming te krijgen om een voedsel- en medicijnenpakket voor de leeuwen het gebied in te kunnen brengen. Mocht deze toestemming er komen dan zal I.A.R.F.A. dit pakket betalen.

Het verkrijgen van toestemming is helaas niet zo makkelijk als het lijkt. I.A.R.F.A. probeert via lokale contactpersonen met de leider van de rebellen in contact te komen. Het sturen van een medewerker naar het gebied is geen optie. De kans is groot dat deze persoon dan wordt gegijzeld of doodgeschoten. Volgens I.A.R.F.A. heeft het starten van petities geen zin.

Jemen
Foto: I.A.R.F.A. / Facebook

Al Jazeera heeft tegenover I.A.R.F.A. bevestigd dat de dierentuin nu een begraafplaats is. Om die reden is I.A.R.F.A. extreem voorzichtig. Zij wil eerst up to date bewijs in handen krijgen waaruit blijkt dat de leeuwen nog leven alvorens zij een voedsel- en medicijnenpakket, mocht zij toestemming krijgen, stuurt. Het zou namelijk zo maar eens kunnen dat rebellen de foto’s opnieuw de wereld in hebben gestuurd om zo geld, voedsel en medicijnen los te krijgen, die zij zullen gebruiken om hun eigen positie te versterken.

Bron: I.A.R.F.A. ©PiepVandaag.nl Lianne Raat