Ondanks de groeiende mondiale verontwaardiging over  jaarlijkse bloederige walvis- en dolfijnslachting in Taiji, Japan, is het grootste bedrijf ter wereld dat zeezoogdieren in gevangenschap tentoonstelt, SeaWorld, nogal hypocriet als het gaat om dit gebruik.

Sea WorldSeaWorld veroordeelt naar eigen zeggen de praktijken in Taiji en andere jachtpartijen, waarbij honderden walvissen en dolfijnen worden opgejaagd en gedood voor menselijke consumptie. De mooiste exemplaren worden ‘gespaard’ en voor veel geld verkocht aan amusementsparken en partijen die ‘zwemmen met dolfijnen’ aanbieden.

Maar SeaWorld, dat zelf geen dieren op deze manier meer verkrijgt en de praktijken ‘afschuwelijk’ noemt, lijkt er geen probleem mee te hebben dat andere amusementsparken hun dierencollecties wél aanvullen met behulp van de jaarlijkse Taiji-tragedie.Ook ziet het ernaar uit dat het bedrijf zelf nooit maatregelen heeft genomen tegen deze jachtpartij.

Het lijkt erop dat hun argument luidt: ‘Er is niets mis met profiteren van een bloedbad dat toch wel plaatsvindt, met of zonder de verkoop van enkele getraumatiseerde dieren die gelukkig gespaard blijven en worden verscheept naar een bassin ergens ter wereld, waar ze voor het plezier en de winst van anderen worden uitgebuit.’

Drie jaar geleden, nadat de Oscar-winnende film ‘the Cove’ uitkwam, zei woordvoerder Fred Jacobs tegen nieuwszender MSNBC dat SeaWorld de partijen die dieren uit Taiji aanschaffen, niet veroordeelt. Op deze manier zouden juist enkele dieren van de slachtpartij gered worden, verklaarde hij. Ook vindt hij dat SeaWorld geen kritiek mag leveren op amusementsparken die nog bij deze acties betrokken zijn, omdat hij niet kan ontkennen dat SeaWorld hier in het verleden zelf ook aan meewerkte. Op vragen over het actuele standpunt van SeaWorld over parken die dieren uit Taiji aanschaffen en mogelijke acties van het amusementspark zelf tegen de jacht, gaf de woordvoerder geen antwoord. Blijkbaar is op dit gebied in drie jaar tijd niets veranderd.

Volgens experts zal de drijfjacht geen bestaansrecht meer hebben, zodra de vraag vanuit dolfinaria stopt. De enorme opbrengst per dolfijn is de enige reden dat de vissers tijd en brandstof kunnen investeren in deze jachtpartij.

Bron: Take Part ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde