De beloega die vastzat in de Seine tussen Parijs en Rouen is afgelopen nacht door een groot reddingsteam uit de rivier getakeld. Of de opvallende witte walvisachtige daarmee ook echt gered was werd betwijfeld en helaas terecht. De ernstig verzwakte walvis stopte met ademen, waarna voor euthanasie is gekozen.

Beloega verzwakt uit Seine gered maar toch overleden
Beloega verzwakt uit Seine gered, maar toch overleden | Foto: screenshot beeld Sea Shepherd

Sea Shepherd was afgelopen week nauw betrokken bij het lot van de beloega en de reddingsactie. De operatie werd uitgevoerd door een team van 80 reddingswerkers en duurde 6 uur. De beloega moest daarna zo snel mogelijk naar zout water overgebracht worden, want het water in de Seine is zoet en ernstig vervuild en flink opgewarmd door de hete zomer. Omdat de beloega sinds vrijdag vastzat bij een sluis in de omgeving van Saint-Pierre-La-Garenne, was zijn ‘leefgebied’ te klein geworden om nog voedsel van betekenis te vinden.
.

Verdwaalde beloega in Franse Seine, experts maken zich ernstig zorgen

Ernstig verzwakt uit Seine

De beloega woog bij zijn redding zo’n 800 kilo, maar dat had veel meer moeten zijn. Hij was ernstig verzwakt en dan kan de stress door de redding contraproductief werken. Met een net is hij zorgvuldig uit het water getild, om de beloega daarna naar een zoutwaterbassin in Ouistreham te brengen. Er werd gekozen voor de nacht omdat het overdag veel te warm is. In onderstaande video van France24 English een verslag, voorafgaand aan de redding:
.

.
Volgens het reddingsteam was de kans aanwezig dat de 4 meter lange beloega al zo zwak was dat hij de behandeling in Ouistreham (‘punt B’) niet zou overleven. Mogelijk was het dier al ziek toen hij vanuit open zee bij Le Havre de Seine inzwom, want pogingen van Sea Shepherd om te voeren met vis mislukten:

“Het kan best zijn dat hij nu doodgaat, bij de behandeling of tijdens de reis of op ‘punt B’.”

Afgelopen dagen lukte het wel om de beloega antibiotica en vitaminen toe te dienen via een injectie. Mogelijk gaf dat het dier een kleine voorsprong bij het herstel, zo was de gekoesterde wens.

Verdrietige afloop

Het doel was de beloega na het verblijf in Ouistreham vrij te laten, in de hoop dat de walvis de juiste ‘waterweg’ richting het poolgebied terugvond. Een gevaarlijke reis van zo’n 3000 kilometer lag voor de boeg, maar de beloega had eerst nog een andere hindernis te nemen. Helaas met een verdrietige afloop.

Bronnen:

#GNvdD: Geredde beloega’s uit Rusland acclimatiseren goed in IJsland

Rechtbank: Beloega’s beschermen tegen activiteiten oliemaatschappij

©AnimalsToday.nl BVR