In Amsterdam zijn duiven aangetroffen met op de kop vastgelijmde roze plastic hoedjes. Dit betekent een ernstige dreiging voor deze vogels: ze kunnen overlijden door het inademen van de lijm. Daarnaast komt hun veiligheid in het geding doordat de hoedjes hun zicht beperken. Beelden van de duiven waren al vrijdag te zien op Instagram en TikTok.

duiven
Roze hoedjes vastgelijmd op kopjes van duiven in Amsterdam | Foto: Stichting Stadsduiven Hulp Nederland

Stichting Stadsduiven Hulp Nederland zag op vrijdag 5 augustus een verhaal op Instagram waarin werd gelachen om een duif. De vogel liep op straat en had een plastic roze hoedje op haar kop vastgelijmd. De stichting haastte zich naar de plek en kon de duif meenemen voor hulp. Stadsduiven Hulp Nederland meldt op haar Facebookpagina:

“Een roze plastic hoed was met superlijm op haar hoofd gelijmd. Lijmslierten liepen over haar hoofd en misten ternauwernood haar oog, wat blindheid zou hebben betekend, en de langzame, wrede dood die een blinde verwilderde duif te wachten staat. Als de hoed wiebelde op haar hoofd, werden haar oogleden opzij getrokken. Sommige lijm was dicht bij haar vleugel terecht gekomen.”

Ter plekke werd nog een duif aangetroffen met lijmresten op haar kop. In dit geval leek het hoedje te zijn afgevallen waarbij het veren heeft meegetrokken:

“De met lijm besmeurde veren die overblijven zijn niet meer waterdicht, waardoor de duif in de loop van de maanden kou en vocht riskeert.”

Zicht duiven

De hoedjes veroorzaken nog andere problemen bij de duiven. Zo belemmeren ze het zicht van de vogels. Duiven hebben een zicht van bijna 360 graden, zodat ze roofdieren en andere gevaren op tijd kunnen zien aankomen. Daarnaast vormt het drukke verkeer van Amsterdam een dreiging voor de dieren wanneer ze hun zicht niet optimaal kunnen gebruiken. Voor de overleving van deze dieren is het van cruciaal belang dan ze niet beperkt worden in hun zicht. Daarnaast kunnen de dampen van de lijm dodelijk voor de dieren zijn.

Een medewerker van de stichting zei tegen NU.nl dat de hoedjes door meer dan één persoon op de duiven zijn vastgelijmd:

“We denken niet dat één persoon dit heeft gedaan. Dit is van tevoren bedacht. Hoe kom je ook aan die kleine hoedjes?”

Las Vegas

In 2020 vond een vergelijkbare actie plaats: toen werden 24 duiven vrijgelaten met hoedjes op hun kop vastgeplakt. Uiteindelijk werden er drie door een opvangcentrum opgenomen en stierf er eentje. De actie in Amsterdam lijkt een kopie te zijn van die in Las Vegas:

“Dit lijkt op een actie in 2020 in Las Vegas. Bij een Trump-rally liepen er toen tientallen duiven met hoedjes op. Het lijkt deze keer om een feest of evenement te gaan. Omdat de hoedjes roze zijn heeft het misschien wel met de afgelopen Pride te maken.”

De laatste dagen zijn op sociale media meer beelden verspreid van duiven met roze hoedjes. Helaas heeft stichting Stadsduiven Hulp Nederland deze vogels nog niet kunnen vangen. De organisatie doet een oproep op Facebook: mocht je een van de duiven zien, of beelden tegenkomen, laat dit even weten bij de vrijwilligersgroep. Op deze manier hoopt de organisatie meer vogels te kunnen helpen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer, eindredacteur