Een federale rechtbank in Alaska heeft vorige week geoordeeld dat oliemaatschappij Hilcorp Alaska niet naar olie en gas mag boren en ook geen activiteiten mag uitvoeren die hiermee samenhangen, omdat het beschermde walvissen als beloega’s  en andere dieren in de oceaan in gevaar brengt. Eerder had de National Marine Fisheries Service – het orgaan dat verantwoordelijk is voor alles wat leeft in Amerikaanse wateren – besloten dat de oliemaatschappij de hiervoor genoemde activiteiten wel mocht uitvoeren. De rechtbank stak hier een stokje voor.

oliemaatschappij
Oliemaatschappij mag niet naar olie en gas boren ter bescherming van beloega’s | Foto: James Grimmelmann/flickr

Eén van die walvissen is de Cook Inlet beloega. Deze bedreigde walvissen komen vrijwel alleen voor in Cook Inlet en is daar dan ook naar vernoemd. Kristen Monsell, juridisch directeur van het Center for Biological Diversity verklaart het volgende:

“Deze kleine walvissen hebben geworsteld om een spervuur van door de mens veroorzaakte gevaren te overleven, waaronder geluidsoverlast van offshore-olieactiviteiten. Deze regel had nooit goedgekeurd mogen worden. In plaats daarvan moeten federale ambtenaren zich echt inzetten voor het redden van deze ongelooflijke dieren door olieboringen in Cook Inlet geleidelijk stop te zetten.”

De rechtbank stelde (pdf) de eisers, Cook Inletkeeper en het Center for Biological Diversity, in het gelijk. De door de National Marine Fisheries Service uitgevaardigde regel is in strijd met verschillende milieuwetten. De regel zorgt er voor dat dat zeezoogdieren de komende vijf jaar schade zouden ondervinden van de activiteiten van Hilcorp Alaska, zoals seismische explosies, heiwerkzaamheden en andere offshore-olieontwikkelingsactiviteiten. De rechtbank noemde de regel dan ook willekeurig en wispelturig, omdat er geen rekening wordt gehouden met de schade die de offshore activiteiten zouden veroorzaken aan de beloegapopulatie.
.

.
Wetenschappers in dienst van de overheid vragen zich af waarom de Cook Inlet beloegapopulatie maar blijft afnemen. Bob Shavelson, directeur belangenbehartiging bij Cook Inletkeeper, heeft daar wel een verklaring voor:

“Wanneer Hilcorp seismische luchtkanonnen afschiet, giftig afval dumpt en schadelijk lawaai maakt in het belangrijkste leefgebied van de walvis, is dat echt geen verrassing.”

.
De Marine Mammal Protection Act verbiedt het doden, beschadigen of hinderen van zeezoogdieren. Helaas kan de federale overheid toestemming geven voor bepaalde industriële activiteiten indien aan slecht een ‘klein aantal’ zeezoogdieren hinder of schade wordt toegebracht. De eisers in de rechtszaak stelden dat in de door de National Marine Fisheries Service uitgevaardigde regel het aantal zeezoogdieren dat hinder zou ondervinden van de activiteiten van Hilcorp Alaska wordt onderschat. De impact van de regel op de ernstig bedreigde Cook Inlet beloega walvissen is niet zorgvuldig onderzocht en hierdoor worden diverse wetten overtreden. De rechtbank is het met de eisers eens.

De National Marine Fisheries Service beschouwt het lawaai dat wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld sleepboten als een van de voornaamste bedreigingen van de beloega’s, maar hield met dit soort lawaai geen rekening toen zij de activiteiten van Hilcorp Alaska goedkeurde. De betrokken partijen moeten van de rechtbank binnen twee weken aanvullende informatie aanleveren, zodat naar een passende oplossing kan worden gezocht.
.

.
Bron:

#GNvdD: Geredde beloega’s uit Rusland acclimatiseren goed in IJsland

©AnimalsToday.nl Lianne Raat