Voor veel mensen was de lockdown de perfecte gelegenheid om een hond aan te schaffen. We zijn nu veel thuis, op zoek naar gezelschap en bovendien kun je zowel voor als tijdens de avondklok een frisse neus halen met je trouwe viervoeter. Maar wat als de lockdown voorbij is en we weer veel minder thuis zijn?

Honden moeten voorbereid worden op situatie na lockdown
Wat als de lockdown voorbij is en we weer veel minder thuis zijn? | Foto: publiek domein

Uit gegevens van meerdere opvangcentra blijkt dat de vraag naar honden met 60 procent is gestegen. Ook zijn zoektermen als ‘puppy kopen’ met wel 115 procent omhoog gegaan tijdens de pandemie. De prijzen voor geliefde hondenrassen hebben door de grote vraag een recordhoogte bereikt en helaas maken broodfokhandelaren daar schaamteloos misbruik van. Daarnaast schreven wij eerder deze maand al over ‘pandemie pups’, die massaal worden gestolen uit tuinen en auto’s en soms zelfs van straat. Zolang deze gechipt zijn kunnen veel daarvan gelukkig ook weer teruggevonden worden.

Er zijn veel hondjes gestolen tijdens de coronapandemie | Foto: publiek domein

Voor de honden is het erg fijn om nu in huis gehaald te worden. De baasjes zijn continu thuis en er is veel tijd voor uitgebreide wandelingen. Het nemen van een huisdier is echter ook een enorme verantwoordelijkheid en dat wordt nog wel eens vergeten. Zodra de restricties die nu gelden (deels) worden opgeheven en we terugkeren naar de situatie pre corona, zal dat grote gevolgen hebben voor de levens van al deze geadopteerde honden. Het is belangrijk dat zij ondersteund worden om te wennen aan deze enorme omslag.

Er was weinig interactie met andere honden | Foto: publiek domein

Veel honden hebben het afgelopen jaar vooral tijd met hun baasjes gespendeerd. Daarbij was er vaak weinig interactie met andere honden of alleen van een afstand aan de lijn. Vooral voor puppy’s is dit een probleem, omdat de lockdown situatie de enige is die zij kennen. Opeens meerdere mensen over de vloer, lang alleen thuis moeten zijn en andere prikkels zullen overweldigend zijn. Daarom moeten eigenaren nu al beginnen met het voorbereiden van hun honden, door opbouwend te oefenen met dit soort situaties. Ook is het goed om je hond af en toe even met rust te laten en de gelegenheid te bieden zichzelf te vermaken.

Wees bewust van de gevolgen van de lockdown op het gedrag van je hond | Foto: publiek domein

Gedragsproblemen zijn oorzaak nummer één voor mensen die besluiten om hun hond weg te doen. Voorkomen is beter dan genezen, dus het is goed al hondeneigenaren zich bijtijds bewust zijn van de gevolgen van de lockdown op het gedrag van hun hond.

Bronnen:

Meer honden gestolen in VS en VK door pandemie

© AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap