De vaquita, letterlijk ‘kleine koe’, ofwel de Californische bruinvis, is zo ernstig met uitsterven bedreigd dat er nog slechts circa tien individuen in het wild bestaan. Leiders van over de hele wereld worden nu opgeroepen om Mexico sancties op te leggen, zodat de Mexicaanse overheid deze tien dieren gaat beschermen.

Mexico moet laatste tien vaquita's redden
‘Mexico moet sancties opgelegd krijgen om laatste tien vaquita’s te redden’ | Foto: screenshot video Chris Johnson/YouTube

Het pleidooi kwam van verschillende milieuorganisaties en is gericht in verschillende brieven aan de Verenigde Staten en internationale organisaties. De kleine walvisachtige soort is nu alleen nog te vinden in het noordelijke deel van de Golf van Californië, in de Zee van Cortez vlakbij Mexico.
.

.
De Californische bruinvis wordt met uitsterven bedreigd, omdat er in Mexico nog steeds illegale, dodelijke kieuwnetten worden gebruikt bij het illegaal vissen naar tatoaba-vissen. De bruinvissen raken verstrikt in de netten en verdrinken doordat ze niet meer naar de oppervlakte kunnen zwemmen om adem te halen. Zij zijn één van de vele soorten die met uitsterven bedreigd zijn geraakt als gevolg van bijvangst.

Mezico moet laatste tien vaquita's redden
Vaquita verstrikt in kieuwnet | Foto: screenshot video Chris Johnson/YouTube

Ondanks meerdere beloftes heeft Mexico de afgelopen decennia te weinig gedaan om het gebruik van deze netten tegen te gaan. In 2017 kwam er in Mexico een verbod op kieuwnetten, maar tijdens controles bleek dat de netten nog steeds volop illegaal gebruikt werden. De Mexicaanse overheid heeft dus niet adequaat opgetreden en geen toezicht gehouden op het naleven van het verbod.
.

.
Een van de brieven werd verstuurd naar de Convention on International Trade in Endangered Species (CITES). In de brief wordt de organisatie opgeroepen om in te grijpen in het verhandelen van talloze Mexicaanse wilde diersoorten, zoals reptielen, spinnen, zeekomkommers en haaien. Mexico overtreedt namelijk de regels van CITES door het smokkelen van totoaba-vissen, wiens blaas duizenden euro’s oplevert, niet voldoende tegen te gaan. Het vangen van deze bedreigde diersoort is illegaal, maar ook hier wordt nauwelijks toezicht op gehouden.

De groepen roepen ook de Verenigde Staten op om opnieuw te stoppen met het importeren van zeevruchten die gevangen zijn in het leefgebied van de Californische bruinvis. In 2018 hebben de Verenigde Staten al zo’n verbod ingevoerd. Om hun export naar Amerika weer te kunnen voortzetten, stelde Mexico vervolgens nieuwe regels op voor visserijen. Deze regels werden echter niet nageleefd en de illegale vispraktijken werden keer op keer opnieuw geobserveerd.
.

.
Ook wordt er gevraagd aan het UNESCO World Heritage Committee om het leefgebied van deze bruinvis als bedreigd te markeren. Mexico moet vervolgens worden aangespoord om een concreet plan op te stellen om deze dieren te beschermen. Momenteel is het leefgebied van de vaquita al een World Heritage gebied, doordat het een ontzettend rijke biodiversiteit kent. Des te belangrijker is het om het uitsterven van deze cruciale walvisachtige tegen te gaan en het rijke ecosysteem te behouden. Zoals Zak Smith, senior advocaat bij Natural Resource Defense Council (NRDC), concludeert:

“De bal ligt bij Mexico als het gaat om het uitsterven van de vaquita. Mexico heeft de bruinvis niet beschermd, zoals ze beloofden, en nu is het tijd voor ons allemaal om hen hiervoor verantwoordelijk te stellen. Het is geen optie om nog een jaar te wachten.”

.
Bronnen:

Op rand van uitsterven: nog maar 10 vaquita’s wereldwijd

©AnimalsToday.nl Savanna Breitenfellner