Na jaren van tegenslag is er eindelijk goed nieuws voor de Noordkapers, samen met de vaquita de meest bedreigde walvissoort ter wereld. Zeventien kalfjes kwamen vorig jaar ter wereld, het grootste aantal sinds 2015.

Grootste aantal jonge Noordkapers sinds 2015
Noordkaper | Foto: screenshot video Guardian News/YouTube

Hetzelfde aantal geboren kalfjes was er in de afgelopen drie jaar bij elkaar opgeteld, namelijk zeventien. Dat dat nu dus gebeurt in één jaar is een positieve ontwikkeling voor deze zeer bedreigde walvissoort. Dit kan komen doordat de kolossale dieren naar beter gevulde oceanen zijn getrokken. Hierdoor hebben ze meer voedsel tot hun beschikking en kost het ze minder energie om naar andere gebieden te trekken.

Aantal Noordkapers onder druk

Op dit moment zijn er nog maar 400 Noordkapers die rondzwemmen in de oceanen, waarvan 250 volwassenen. In 2018 kwam er voor zover bekend geen enkele Noordkaper ter wereld, wat het gevolg was van bijvangst, visnetten en aanvaringen met boten. Dit effect is te zien aan het afnemende aantal walvissen. Vanaf 2017 zijn er 39 Noordkaper bijgekomen, maar in diezelfde periode zijn er 49 walvissen omgekomen door menselijk toedoen. Clay George, die toezicht houdt op onderzoeken naar walvissen voor de Amerikaanse regering:

“Ze, de Noordkapers, moeten ongeveer twee dozijn kalveren per jaar produceren om de populatie te laten stabiliseren en verder te laten groeien.”

Het kost deze belangrijke dieren veel tijd om zich voort te planten. Een kalfje doet er tussen de drie en vijf jaar over om volwassen te worden en zoogt daarvan een heel jaar bij de moeder. Dit maakt beide dieren erg kwetsbaar. Het is dus bijna onmogelijk om deze grote druk te kunnen realiseren.
.

Onmisbaar voor het milieu

Deze dieren zijn cruciaal voor ons ecosysteem en kunnen we dan ook zeker niet missen. Niet alleen door hun grootsheid, maar vooral door hun hulp in de strijd tegen klimaatverandering. CO2 houden ze vast voor hun hele bestaan. Zelfs als ze sterven, nemen ze het mee naar de bodem van de oceaan. Daarnaast helpen ze mee aan de zuurstofproductie op deze wereld. Hun uitwerpselen worden opgenomen door fytoplankton. Hiertoe behoren zowel algen als bacteriën. Fytoplankton is voor de energievoorziening afhankelijk van fotosynthese en produceert zo’n 50 tot 80 procent van alle zuurstof op aarde. Dat is hetzelfde als 1.7 triljoen bomen. Daarom is het prachtig om te zien dat er in een jaar zo veel jonge Noordkapers bij zijn gekomen.
.

#GNvdD: Hoop voor Noordkapers

Corona zorgt voor rust

Omdat er door corona minder schepen en mensen zich op het water begeven, is deze ontwikkeling mogelijk. Hierdoor kunnen de dieren hun gang gaan en krijgen ze de rust die ze nodig hebben om zich op hun gemak voort te planten en de weg te vinden in de oceaan. Bijvangst is een grote bedreiging voor walvissen en zorgt voor een onnodig overlijden. Er zijn visquota, aanlandplichten en andere wetten die proberen dit tegen te gaan, maar dat is te weinig om deze nutteloze sterfte tegen te gaan.

De consumptie van vis is in de afgelopen 50 jaar verdubbeld en 3 miljard mensen zijn afhankelijk van de visserij. Dit zorgt ervoor dat er meer uit de zee wordt gehaald dan dat er weer bij komt. Dat is dus niet alleen de vis die wij als mens opeten, maar ook dolfijnen en andere walvissoorten. Vangstbeperkingen en certificaten gaan helpen naar betere regulatie. Minder consumptie gaat er voor zorgen dat er ook minder bijvangst komt en de Noordkapers hun normale bioritme kunnen aanhouden, zo dat ze zich niet hoeven te haasten om meer nakomelingen te produceren om het menselijke falen bij te werken.

Bronnen:

Sterfte onder noordkapers baart wetenschappers grote zorgen

©AnimalsToday.nl Maury Senden