Wildwaarnemers in Florida hebben bemoedigende aantallen jonge Noordkapers voor de zuidoostelijke kust van de VS waargenomen, waaronder ten minste 14 nieuwe kalveren, waarvan drie geboren uit nieuwe moeders. Het totaalaantal winterwaarnemingen van deze ernstig bedreigde walvissoort staat nu op 65, zo meldt de Fish and Wildlife Conservation Commission in Florida.

hoop voor Noordkapers
Noordkaper met kalf | Foto: publiek domein

Volgens de belangenorganisatie Defenders of Wildlife is de winter van 2020-2021 het ‘meest bemoedigende kalverseizoen in jaren’ voor de Noordkapers. Maar Jane Davenport, de senior advocaat van de groep, waarschuwt dat de walvissen sinds 2017 een ‘ongewone sterfte-golf’ hebben doorgemaakt, met 32 bevestigde sterfgevallen in de Amerikaanse en Canadese wateren en 14 dieren met ernstige of op termijn niet te overleven verwondingen:

“Hoewel deze geboorten een bemoedigend teken zijn onderstrepen de aanhoudende bedreigingen van de soort dat we onze inspanningen moeten verdubbelen om deze kwetsbare baby’s en hun moeders te beschermen. Walvissen worden dagelijks geconfronteerd met dodelijke visnetkabels en snel varende vaartuigen, die samen in het afgelopen decennium de dood van meer dan 200 walvissen hebben veroorzaakt. We doden walvissen veel sneller dan ze zich kunnen voortplanten. Als we niet snel handelen om deze bedreigingen terug te dringen houden we geen tijd over om de soort voor uitsterven te behoeden.”

Volgens de Fish and Wildlife Conservation Commission variëren de leeftijden van de Noordkapers die deze winter zijn gespot van 12 maanden tot ouder dan 47 jaar. De meeste waarnemingen in deze tijd van het jaar vinden plaats in de Atlantische wateren van North Carolina tot aan Florida.
.

Sterfte onder noordkapers baart wetenschappers grote zorgen

Duimen voor jonge Noordkapers

Het New England Aquarium in Boston houdt een ‘catalogus’ bij van alle 766 Noordkapers die sinds 1935 zijn geregistreerd. Volgens Defenders of Wildlife schatten wetenschappers dat er eind 2019 nog maar rond de 356 van deze walvissen in leven waren, waaronder minder dan 70 volwassen vrouwtjes. Des te hoopvoller is de geboorte van in ieder geval 14 jonge Noordkapers, waarvoor we keihard duimen dat ze zonder veel tegenslagen kunnen opgroeien om later zelf voor nageslacht te zorgen.

Bron:

#GNvdD: Mini-babyboom bij bedreigde noordkapers

©AnimalsToday.nl BVR