In de groep noordkapers die voor de kust van New England (Verenigde Staten) leeft, is een kleine geboortegolf aan de gang. Er zijn twee nieuwe moeder-kalfparen gesignaleerd, en dat terwijl de totale populatie uit slechts zo’n 411 dieren bestaat. Dat maakt de noordkaper tot een van de meest bedreigde en zeldzaamste walvissoorten ter wereld.

noordkapers
Mini-babyboom bij bedreigde noordkapers | Foto: Pixabay

Het Centrum voor Kustonderzoek (Center for Coastal Studies, CCS) in Provincetown, Massachusetts, meldt dat er op 11 april twee moeders met elk een kalf zijn gespot in de baai van Cape Cod, voor de kust van New England. Daarmee is het aantal gesignaleerde moeder-kalfparen in dit gebied dit jaar gestegen naar drie. Dat is groot nieuws: de populatie is geslonken en vorig jaar werden er helemaal geen kalveren waargenomen.

Migratieroute

De walvissen baren hun jongen in de winter voor de kust van Georgia en Florida. Voor de kust van Florida zijn in 2019 in totaal al zeven jongen gezien. Vroeg in de lente migreren ze naar de voedselrijke gebieden in het hoge noordoosten van de Verenigde Staten, zoals de Golf van Maine. De baai van Cape Cod is deel van de Golf van Maine en deze baai is een zeer belangrijk voedselgebied. De dieren komen vaak heel dicht bij de kust: een waar schouwspel voor toeristen.

Bescherming

Om de dieren te beschermen is het verboden om binnen een afstand van 450 meter van de dieren te komen zonder federale onderzoeksvergunning. Zo worden pleziervaart, drones, zwemmers en watersporters dus op afstand gehouden.

Vislijnen

Maar de commerciële visvangst blijft een bedreiging. De walvissen kunnen verstrikt raken in vislijnen.
In het bericht van het CCS over de signalering van de twee moeders meldt het instituut ook dat een van die moeders voor het laatst gezien was in april 2018. De onderzoekers wisten toen nog niet dat ze zwanger was. Ergens tussen april 2018 en de zomer van 2018 moet ze in aanraking gekomen zijn met vistuig, want bij deze recente ‘ontmoeting’ zagen de onderzoekers nieuwe littekens op haar rug en op de huid tussen staart en romp.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Anne Douqué