Het Meldpunt kuikentjesmisbruik heeft in korte tijd ruim 50 meldingen binnen gekregen van kuikenmisbruik. Het meldpunt vreest dat dit slechts het topje van de ijsberg is. De meldingen waar het kuikentjesmisbruik plaatsvindt betreffen scholen, verzorgingshuizen, tuincentra, kinderboerderijen, kinderopvangen, dierenwinkels, een kapper, een benzinepomp en andere winkels.

kuikentjesmisbruik
Meldpunt kuikentjesmisbruik krijgt veel meldingen binnen en verstuurt brandbrieven | Foto: publiek domein

Een bedrijf in Tilburg en een bedrijf in Alphen aan de Rijn ontvangen een brandbrief van de 10-jarige dierenvriendin Yael. Het meldpunt hoopt dat deze beide ondernemers door de brandbrief en een goed gesprek tot het inzicht komen dat het niet goed is om kuikens als paasdecoratie en voor vermaak te misbruiken. Het meldpunt is bereid om de kuikens op te vangen en hen een mooi lang leven te geven wanneer de kapperszaak en de benzinepomp besluiten in de toekomst geen kuikens meer te misbruiken.

Alle andere binnengekomen meldingen hebben al een brandbrief gekregen, waar wisselend op werd gereageerd. Zo vond een schooldirecteur van een basisschool het ‘zijn zaak’ of hij de kuikens nadien doodmaakt of aan een dierentuin geeft als voedseldier.

kuikentjesmisbruik
Foto: screenshot website Meldpunt kuikentjesmisbruik

Successen en vervolg

Zorgcentrum De Eikelaar in Udenhout besloot in de toekomst geen kuikens meer tentoon te stellen. Het zorgcentrum schreef dat ze na het lezen van de brandbrief begrepen dat er door hen (met de beste bedoelingen) te gemakzuchtig een kast geplaatst was met kuikens.

Welkoop haalde de kuikens uit een aantal van zijn 149 filialen en liet in de media weten dat het meldpunt past in deze tijd waarin mensen meer begaan zijn met het lot van dieren. Tuincentra Groenrijk daarentegen gaf een persbericht uit dat zij de kuikens met een moederkloek hielden onder het mom van verduurzaming, alleen was er nergens in de filialen een moederkloek bij de kuikens te bekennen.

Meldpunt kuikentjesmisbruik zal in een aantal gevallen de dierenpolitie op de hoogte stellen van kuikentjesmisbruik en zal ook in een aantal gevallen bij de NVWA een verzoek indienen tot handhaving. Het gaat hier om meldingen die binnen waren gekomen van een Montesorischool in Eindhoven die de kuikens na de meivakantie zou gaan verloten, en en een aspergeboerderij in Hoorn die een kuikenknuffelmiddag organiseert.

Meldpunt kuikentjesmisbruik

Meldpunt kuikentjesmisbruik is een initiatief van Comité Dierennoodhulp en Een DIER Een VRIEND en wordt ondersteund door Stichting Rechten voor al wat leeft, Red een Legkip, Stichting Dierennood, Akka’s Ganzenparadijs, Zwerfkip & Zo, Animal Rights en VeggieSquad.

  • Lees waarom het meldpunt zo belangrijk is:

Meldpunt kuikentjesmisbruik boekt eerste successen

Bron:

  • Persbericht Meldpunt kuikentjesmisbruik