Deze week is er op basis van onze oproep naar de ervaringen met Bert’s Animal Verhuur weer een melding bij de redactie binnengekomen. Het betreft een ernstig oververhit varken en dit keer is er ook aangifte van gedaan bij de politie.

oververhit varken
Nijmegen, 26 08 2018 – ingestort oververhit varken van Bert’s Animal Verhuur | Foto: screenshot video Animals Today/YouTube

Tijdens een evenement, het Gebroeders van Lymborchfestival, op de grote markt in Nijmegen vorig jaar, werden beelden gemaakt van in ieder geval 1 varken met ernstige symptomen van hittestress. Ondanks deze symptomen werd het varken gedwongen door te lopen. Een getuige vertelt:

“Ik zag dat een van de varkens, een groot zwart Kunekune varken, het gedurende de tocht steeds moeilijker kreeg en uiteindelijk een aantal keer door zijn hoeven zakte en midden op straat bleef liggen. Ik zag het varken schuimbekken en flink hijgen. Het dier was duidelijk oververhit.”

De Universiteit Wageningen geeft in een rapport (pdf) aan dat:

“Tijdens de zomermaanden is hittestress een van de grote problemen als het om varkens gaat.”

oververhit varken
Regelmatig vreemde honden bij de varkens, geen mogelijkheid om zich af te schermen | Foto: Animals Today

Oververhit varken in Nijmegen

In tegenstelling tot sommige andere dieren hebben varkens geen functionele zweetklieren die helpen om de lichaamswarmte efficiënt kwijt te raken. Bekijk de beelden, waarop te zien is dat het varken alle symptomen heeft van hittestress, maar er is niemand die het dier helpt met afkoelen:
.

.
Er zijn twee belangrijke methodes die varkens gebruiken om de effecten van hittestress te verminderen: het verhogen van de warmteafgifte en het verlagen van de productie van lichaamswarmte. Varkens zullen proberen warmte kwijt te geraken door het contact van hun lichaam met de vloer te vergroten en te gaan liggen.

Een verhoogde ademhaling, of hijgen, zorgt voor een verhoogde luchtstroom en verdamping van water vanuit de longen, waardoor extra warmte afgegeven wordt. Op de beelden die de redactie kreeg is te zien dat dit varken inderdaad alle symptomen vertoont van hittestress. Een ernstig oververhit varken.

Deze week is er op woensdag ook een inval gedaan door de NVWA en de politie. Wat de uitkomsten zijn van dit onderzoek is ons nog niet bekend.

Bert’s Animal Verhuur inmiddels berucht

Het is de zoveelste aanklacht tegen het verhuurbedrijf van dieren, dat overigens recent een aanvraag heeft ingediend bij de gemeente om een dierentuin te kunnen beginnen. Eerder dit jaar heeft het bedrijf van de economische politierechter 4.000 euro boete opgelegd gekregen. Dit keer gaat het over het niet tijdig registreren van fokzeugen en biggetjes die vanuit zijn bedrijf naar het slachthuis gingen, stierven op het terrein of verkocht werden.

In 2015 kreeg het bedrijf al een waarschuwing en in 2017 bleek na inspecties van de NVWA dat de administratie nog steeds niet op orde was. Het bedrijf dat allerlei soorten dieren verhandelt of verhuurt aan pretparken, kinderboerderijen en filmmaatschappijen neemt het met de regels en met dierenwelzijn niet zo nauw.
.

Berucht dierenverhuurbedrijf gaat weer in de fout

.
In mei 2017 leverde het bedrijf Bert’s Animal verhuur voor een zogenaamde ‘ludieke stunt’ een koe en een kalfje om het jubileum van broodjeszaak Koeman in Amsterdam te vieren. De dieren lagen de hele dag voor de broodjeszaak aan een enorm drukke weg. Het kalfje bleek ook nog eens niet ouder te zijn dan een dag of 2, hooguit 3.

In 2016 stond Bert’s dierenverhuurbedrijf op de huishoudbeurs in Amsterdam, waar onder andere zogenaamde ‘microbiggetjes’ tentoongesteld werden. De biggetjes waren onderdeel van een soort mobiele kinderboerderij. Het regende klachten, waaronder van Dafne Westerhof van het Beloofde Varkensland.
.

Dieren misbruikt ter vermaak in winkelcentrum Emmen

Kerststallen

Ook over de kerststallen, waar het bedrijf op grote schaal dieren voor levert, zijn veel klachten geweest de afgelopen jaren. Een advertentie van Animal Verhuur:

“Bent u op zoek naar een unieke activiteit met kerst? Huur ons dan in voor een heuse Levende Kerststal met levende dieren: kameel, os, ezel, schapen, ganzen en kippen. De begeleiders van de dieren zijn verkleed als Jozef en Maria, of eventueel als twee herders. Na afloop wordt alles natuurlijk weer netjes opgeruimd.”

Woordvoerder Niels Dorland van de Dierenbescherming over wat dit gesleep met dieren betekent:

“Dieren schieten in de stress als ze vervoerd worden. Ze moeten dan van de stal naar zo’n kerstmarkt en weer terug, dat is erg stressvol.”

©AnimalsToday.nl