Het inmiddels beruchte dierenverhuurbedrijf Bert’s Animal Verhuur in Appeltern heeft tot groot ongenoegen van omwonenden een plan ingediend voor een dierentuin. Het bedrijf heeft 11 hectare grond en wil deze weilanden nu gebruiken om een soort dierentuin te beginnen. Dat Bert Roelofs, de eigenaar van Bert’s Animal Verhuur, grootste plannen heeft blijkt wel uit het feit dat er 180 parkeerplaatsen voor bezoekers op de plannen zijn ingetekend.

dierenverhuurbedrijf
Het dierenverhuurbedrijf levert zelfs enkele dagen oude kalfjes | Foto: Animals Today

Uit de plannen blijkt dat eerst de dieren die nu al in het verhuurbedrijf van Bert zitten in de zogenaamde dierentuin worden gehuisvest en daarna wil hij uitbreiden met onder meer stokstaartjes, zebra’s en aapjes.

Naast de dierentuin blijft ook het verhuurbedrijf actief. De huidige activiteiten van het bedrijf, het verhuren van honderden dieren, is niet legaal. Het perceel waar het bedrijf is gehuisvest heeft een agrarische bestemming. Roelofs heeft meerdere berispingen gekregen door de gemeente en er is zelfs een dwangsom opgelegd van 30.000 euro. Volgende week buigt de gemeenteraad van West Maas en Waal zich over het nieuwe plan van Bert’s Animal Verhuur om een dierentuin op te zetten.

Klachten

Niet alleen omwonenden klagen al jaren bij de gemeente. In februari vorig jaar deden vijf dierenbeschermingsorganisaties aangifte tegen Bert’s Animal Verhuur, naar aanleiding van klachten over dierenmisbruik:

Dieren misbruikt ter vermaak in winkelcentrum Emmen

Dode dieren

Eerder dit jaar heeft het bedrijf van de economische politierechter 4.000 euro boete opgelegd gekregen. Dit keer gaat het over het niet tijdig registreren van fokzeugen en biggetjes die vanuit zijn bedrijf naar het slachthuis gingen, stierven op het terrein of verkocht werden:

Berucht dierenverhuurbedrijf gaat weer in de fout

Administratie dierenverhuurbedrijf niet op orde

In 2015 kreeg het bedrijf al een waarschuwing en in 2017 bleek na inspecties van de NVWA dat de administratie nog steeds niet op orde was. Het bedrijf dat allerlei soorten dieren verhandelt of verhuurt aan pretparken, kinderboerderijen en filmmaatschappijen neemt het met de regels en met dierenwelzijn niet zo nauw.

In mei 2017 leverde het bedrijf Bert s Animal verhuur voor een zogenaamde ‘ludieke stunt’ een koe en een kalfje om het jubileum van broodjeszaak Koeman in Amsterdam te vieren. De dieren lagen de hele dag voor de boordjeszaak aan een enorm drukke weg. Het kalfje bleek ook nog eens niet ouder te zijn dan een dag of 2, hooguit 3:

Karen’s blog: Reclamestunt met koe en kalfje is wetsovertreding

Biggetjes

In 2016 stond Bert’s dierenverhuurbedrijf op de huishoudbeurs in Amsterdam, waar onder andere zogenaamde ‘microbiggetjes’ tentoongesteld werden. De biggetjes waren onderdeel van een soort mobiele kinderboerderij. Het regende klachten, waaronder van Dafne Westerhof van het Beloofde Varkensland:

Ophef over biggetjes op huishoudbeurs

Stress door kerststallen

Ook over de kerststallen, waar het bedrijf op grote schaal dieren voor levert, zijn veel klachten geweest de afgelopen jaren. Een advertentie van Animal Verhuur:

“Bent u op zoek naar een unieke activiteit met kerst? Huur ons dan in voor een heuse Levende Kerststal met levende dieren: kameel, os, ezel, schapen, ganzen en kippen. De begeleiders van de dieren zijn verkleed als Jozef en Maria, of eventueel als twee herders. Na afloop wordt alles natuurlijk weer netjes opgeruimd.”

Woordvoerder Niels Dorland van de Dierenbescherming over wat dit gesleep met dieren betekent:

“Dieren schieten in de stress als ze vervoerd worden. Ze moeten dan van de stal naar zo’n kerstmarkt en weer terug, dat is erg stressvol.”

Gestreste dieren in levende kerststal

Wie ook?

Animals Today wil graag in contact komen met mensen die ervaringen hebben met dit bedrijf en daarover willen vertellen. Je kunt ons mailen via redactie@animalstoday.nl.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl