In de periode voor Kerst zie je ze in allerlei steden en dorpen: gezellige kerstmarkten met kraampjes, stalletjes, kerstversiering en glühwein. De traditionele kerststal, met beelden van Maria, Jozef, baby Jezus in een kribbe en wat dieren, wordt steeds vaker vervangen door een levende kerststal. Wat betekent hun aanwezigheid op de drukke en rumoerige markten eigenlijk voor de dieren zelf?

Kerststal
Steeds vaker levende dieren in kerststal | Foto Credit: foto fanatic1 via Compfight cc

“Bent u op zoek naar een unieke activiteit met kerst? Huur ons dan in voor een heuse Levende Kerststal met levende dieren: kameel, os, ezel, schapen, ganzen en kippen. De begeleiders van de dieren zijn verkleed als Jozef en Maria, of eventueel als twee herders. Na afloop wordt alles natuurlijk weer netjes opgeruimd”, zo luidt een advertentie van Animal Verhuur.

“Dieren schieten in de stress als ze vervoerd worden. Ze moeten dan van de stal naar zo’n kerstmarkt en weer terug, dat is erg stressvol”, vertelt woordvoerder Niels Dorland van de Dierenbescherming.

Animal Verhuur zelf ziet dit anders.

“Wij gebruiken extra grote trailers en vrachtwagens om de dieren te vervoeren”, zo staat op de website van het verhuurbedrijf vermeld. Eigenaar Bert Roelofs licht toe: “De dieren worden erg goed behandeld. Ik ben soms zelfs wel eens jaloers op ze. De dieren staan bij ons voorop, ze hebben helemaal geen stress. Ze hebben een erg mooi leven met af en toe een uitstapje ergens naartoe.”

Roelofs geeft aan zelf altijd aanwezig te zijn bij de levende kerststallen om te voorkomen dat er nare dingen met de dieren gebeuren. De Dierenbescherming blijft fel tegen op levende kerststallen.

“Dieren zijn er niet voor gemaakt om van A naar B gesleept te worden. Vervolgens hebben ze de hele dag jengelend publiek om zich heen dat de beesten aan wil raken. Het zijn gewoon geen omstandigheden om dieren in te plaatsen”, vertelt Dorland. “In het verleden is het zelfs wel eens gebeurd dat er vuurwerk naar dieren werden gegooid.”

Om een levende kerststal in een stad te hebben, moet er een vergunning worden aangevraagd bij de gemeente. De Dierenbescherming is er druk mee bezig om hier een stokje voor te steken:

“We schrijven gemeenten en colleges van B&W aan om geen vergunningen te geven voor deze kerststallen, maar het gebeurt nog erg veel. Anno 2014 moeten we dat gewoon niet meer doen, vinden wij. Er zijn genoeg leuke acteurs die deze rol van dieren in zo’n kerststal kunnen vervangen. Dieren moeten niet dienen als vermaak.”

“Onze dieren vinden het juist leuk om te doen. Ze hoeven alleen maar rond te lopen en lief te zijn. Met onze koetjes kun je zo mee wandelen en onze schapen zijn als honden, zo mak zijn ze. Als een kameel niet zo groot zou zijn geweest zou je hem zo op schoot kunnen nemen. Wij zijn echte dierenvrienden en staan altijd voor onze dieren klaar. Van stress is geen sprake”, beweert Roelofs.

©PiepVandaag.nl Jaimy Visser


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.