De Stichting Dierenbescherming Curaçao heeft gisteren laten weten het asiel per direct te sluiten voor dieren die langere tijd moeten worden opgevangen, met name zwerfdieren. De komende 14 dagen kunnen de dieren die nu in het asiel verblijven gratis worden opgehaald. Dierenbescherming Curaçao is voornemens de dieren die niet worden opgehaald te doden. Op dit moment zitten er nog zo’n 100 honden in het asiel terwijl er eigenlijk maar plek is voor 65 dieren.

Dierenbescherming Curaçao
Hoofdredacteur Karen Soeters in 2018 met een straathond op Curaçao | Foto: Animals Today

Om de hondenpopulatie terug te dringen op het eiland wil de stichting zich ‘toeleggen op educatie en sterilisatie’. Stichting Dierenbescherming Curaçao (SDBC) schrijft in een persbericht:

“Het moet drastisch anders en liefst met de medewerking van het volk, zodat er ook meer bewustzijn wordt gecreëerd voor het probleem. Het dierenasiel is de grootste kostenpost voor SDBC en vergt nu te veel aandacht om aan sterilisatie en educatie te kunnen werken. Daarnaast blijven de opgevangen dieren te lang in het asiel zitten en krijgt slecht een zeer klein gedeelte een baas. Het opgesloten houden van deze dieren in een hok van 3m2 voor maanden, sommigen zelfs jaren, achtereen is dierenmishandeling.”

Euthanasie

In de toekomst wil het bestuur dat het asiel slechts gebruikt worden om tijdelijk onderdak te bieden aan zwerfdieren, die maximaal 4 dagen in leven gehouden worden. Wanneer niemand ze in die tijd uit het asiel haalt volgt euthanasie. Op deze manier probeert SDBC meer plaats te creëren voor andere straathonden en -katten. Wat met die dieren gaat gebeuren laat zich raden. Ook is de vraag welke dieren dan nog wel recht hebben op een van de 65 verblijfplaatsen in het asiel.

Karen’s blog: Honden wreed geëuthanaseerd op Curaçao (video)

Verbijsterend

Het voornemen zal niet zonder rumoer verlopen, zo verwacht hoofdredacteur Karen Soeters van Animals Today:

“Ik ben verbijsterd. De indruk wordt gewekt dat Dierenbescherming Curaçao bij de oplossing van het zwerfdierenprobleem letterlijk te werk gaat volgens het principe ‘genees de patiënt door hem te doden’.”

Karen Soeters is tevens oprichter van House of Animals en heeft in die hoedanigheid vorig jaar tijdens een sterilisatieproject voor honden op Curaçao samengewerkt met verschillende dierenwelzijnsorganisaties uit Curaçao en Nederland . Nederlandse en lokale dierenartsen, waaronder Piet Hellemans, wisten toen in vijf dagen tijd maar liefst 400 honden te steriliseren.

Unieke samenwerking bij sterilisatieproject voor honden Curaçao

.

Op dit moment wordt gekeken hoe de nieuwe situatie op Curaçao heeft kunnen ontstaan en of betrokkenen op andere gedachten gebracht kunnen worden. Hierover komende weken meer op Animals Today.

‘Lost in Paradise: The Dogs of Curaçao’

Voor de documentaire ‘Lost in Paradise: The Dogs of Curaçao’ ging Karen Soeters in 2018 naar Curaçao om uit te zoeken waar nou precies het probleem voor de honden ligt op dit prachtige, tropische eiland en waar de oplossing gezocht moet worden. Ze sprak met de verschillende dierenbeschermingsorganisaties en gaat mee met onder andere klachteninspecteur Gerald (Gerry) Riley, van Dierenbescherming Curaçao:

Kijk hier de documentaire: ‘Lost in Paradise: The Dogs of Curaçao’

©AnimalsToday.nl