Tijdens een groots opgezet sterilisatieproject voor honden op Curaçao gaan verschillende dierenwelzijnsorganisaties uit Curaçao en Nederland een uniek samenwerkingsverband aan. Van 13 tot 18 juni zullen tien Nederlandse dierenartsen, in samenwerking met lokale dierenartsen en hulporganisaties op Curaçao, in vijf dagen tijd maar liefst 400 honden steriliseren. De actie is een initiatief van stichting House of Animals.

sterilisatieproject
Met organisatie Wings for Animals steriliseerde en castreerde dierenarts Piet Hellemans al vaker honden en katten op Curaçao | Foto: Sylvia van Dijk

Begin dit jaar ging de Animals Today-documentaire ‘Lost in Paradise: The Dogs of Curaçao’ in première in Nederland. Een emotionele film over het leed van de vele honden op dit prachtige eiland. De veelbesproken documentaire is de aanleiding geweest voor House of Animals om het grootschalige sterilisatieproject op te zetten.

Essentieel

Het team dierenartsen staat onder leiding van dierenarts Piet Hellemans, bekend van onder andere de televisieprogramma’s ‘Beestengeluk’ en ‘Robs Grote Tuinverbouwing’. De actie is een samenwerking tussen House of Animals, Stichting DOG, Dierenbescherming Curaçao, Feed Friends Foundation, Wings for Animals, Rescue Paws Curaçao Foundation en Piet Hellemans Veterinair Consultant.

Curaçao
Stichting Dog op Curaçao | Foto: AnimalsToday

Karen Soeters, oprichter van AnimalsToday en House of Animals, over de unieke samenwerking tijdens het sterilisatieproject:

“Het is echt zo ontzettend mooi dat we in dit project kunnen samenwerken met de dierenbeschermingsorganisaties op Curaçao. Ik ben diep onder de indruk van hoe deze mensen zich dagelijks in zetten voor de dieren. Nu is het belangrijk dat de overheid gaat participeren, want dit in combinatie met voorlichting is essentieel om de situatie van de honden op Curaçao te verbeteren.”

Op 14 juni wordt ‘Lost in Paradise: The Dogs of Curaçao’ vertoond op Curaçao, met ondertiteling in het Papiaments.

strilisatieproject
Karen Soeters assisteert bij een sterilisatie | Foto: Animals Today
sterilisatieproject
Piet Hellemans verricht een sterilisatie bij een hond op Curaçao | Foto: Sylvia van Dijk

Lost in Paradise: The Dogs of Curaçao

In ‘Lost in Paradise: The Dogs of Curaçao’ reist Karen Soeters af naar Curaçao, om zelf een kijkje te gaan nemen en uit te zoeken waar nou precies het probleem voor de honden ligt op dit prachtige, tropische eiland en waar de oplossing gezocht moet worden. Ze spreekt met de verschillende dierenbeschermingsorganisaties op Curaçao en gaat mee met onder andere klachteninspecteur Gerald (Gerry) Riley, van Dierenbescherming Curaçao. Hij heeft een melding binnengekregen van twee verwaarloosde honden in een tuin. Eenmaal aangekomen op het adres doen Gerry en Karen een schokkende ontdekking…

Lost in Paradise: The Dogs of Curaçao
Op 14 juni wordt ‘Lost in Paradise: The Dogs of Curaçao’ vertoond op Curaçao, met ondertiteling in het Papiaments | Foto: Animals Today

House of Animals

House of Animals is het eerste en enige onafhankelijke Nederlandse kenniscentrum en denktank op het gebied van dierenwelzijn en –rechten. De organisatie heeft tot doel kennis en ideeën op het gebied van dierenwelzijn en –rechten bij elkaar te brengen, uit te breiden en te delen. House of Animals is o.a. bekend van de House of Animals Awards, een terugkerend gala waarbij de verschillende media in het zonnetje worden gezet.  Ook heeft de organisatie een afdeling Investigations opgericht waarbij onderzoek naar misstanden met dieren wordt verricht.