Première ‘Lost in Paradise: The Dogs of Curaçao’ (video)

Op donderdag 18 januari ging in Perdu in Amsterdam de nieuwe Animals Today documentaire ‘Lost in Paradise: The Dogs of Curaçao’ in première. In deze film gaat Karen Soeters naar Curaçao, wat voor velen het ultieme vakantieparadijs is, met zon, zee, strand, lekker eten en gezelligheid. Maar niet ver van de boulevards en cocktailbars schuilt een sombere werkelijkheid voor talrijke honden. Ze zitten hun hele leven vast aan een ketting of touw van slechts een paar meter, middenin de zon en hitte. Ze krijgen niet of nauwelijks te eten, ze worden mishandeld of gedumpt in de mondi of op straat.

Lost in Paradise: The Dogs of Curaçao

Piet Hellemans, Karen Soeters, Monique van Dijk Armor en drie ‘special guests’ | Foto: Animals Today

In ‘Lost in Paradise: The Dogs of Curaçao’ gaat Karen Soeters uitzoeken waar nou precies het probleem ligt op dit prachtige tropische eiland, en waar de oplossing gezocht moet worden. Ze spreekt met de verschillende dierenbeschermingsorganisaties en gaat mee met onder andere klachteninspecteur Gerald (Gerry) Riley, van Dierenbescherming Curaçao. Hij heeft een melding binnengekregen van twee verwaarloosde honden in een tuin. Eenmaal aangekomen op het adres doen Gerry en Karen een schokkende ontdekking… Karen Soeters van Animals Today:

“Ik ben echt geschrokken van wat ik gezien heb op Curaçao. En tegelijkertijd heb ik zo ongelooflijk veel geweldige dierenbeschermers ontmoet. De oplossing voor het probleem op Curaçao is een combinatie van grootschalige sterilisatieprojecten, registratie van de honden, educatie en vaccinatie. Daar zijn alle dierenbeschermingsorganisaties het over eens. Het is van essentieel belang dat de overheid haar verantwoordelijkheid hierin neemt, om samen met de dierenbeschermingsorganisaties en de bevolking van Curaçao voorgoed een einde te maken aan de schrijnende situatie van de honden op Curaçao.”

Lost in Paradise: The Dogs of Curaçao

Veel honden leiden een vreselijk bestaan op Curaçao | Foto: Animals Today

Special guests
Gastspreker tijdens de première in Perdu was dierenarts Piet Hellemans (bekend van onder andere Beestengeluk en Eigen Huis en Tuin). Hij reisde in november zelf naar Curaçao, om op vrijwillige basis mee te werken aan een sterilisatieproject. Ook waren er drie zeer speciale gasten aanwezig, namelijk een van de moederhonden en 2 puppy’s (zie de eerste foto) die in de documentaire gered worden uit een zeer verwaarloosde situatie. Karen Soeters:

“Het is puur geluk wat ik voel als ik deze honden nu zie. Vrolijk blij en goede gezondheid.”

Voor de baasjes was het een emotioneel moment om te zien waar hun honden vandaan zijn gekomen.

De documentaire
Bekijk hieronder de indrukwekkende documentaire ‘Lost in Paradise: The Dogs of Curaçao’:


Medewerking
‘Lost in Paradise: The Dogs of Curaçao’ werd gemaakt door Monique van Dijk Armor en Karen Soeters en is een productie van Animals Today en Cherry Blossom Productions. Deze film is mogelijk gemaakt door Stichting Bouwstenen voor Dierenbescherming en House of Animals. Met dank aan Rescue Paws Curaçao, Stichting DOG, Dierenbescherming Curaçao, Feed Friends Foundation en Curaçao Animal Rights Foundation (CARF).

Lost in Paradise: The Dogs of Curaçao

‘Lost in Paradise: The Dogs of Curaçao’ | Foto: Animals Today

Powered by House of Animals
House of Animals is het eerste en enige onafhankelijke Nederlandse kenniscentrum en denktank op het gebied van dierenwelzijn en -rechten. De organisatie heeft tot doel kennis en ideeën op het gebied van dierenwelzijn en -rechten bij elkaar te brengen, uit te breiden en te delen.

©AnimalsToday.nl

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Mijn naam is Lilian Schnog, geboren op Curaçao, nu 30 jaar wonend in Costa Rica en van het begin af aan gelijk in de animal protection gedoken. Ben Presidente -as honorem- van de A.H.P.P.A sinds 1991. De situatie in Costa Rica is gelijk als op Curaçao, te veel dieren ellende. Nu na 26 jaar is er een duidelijk verschil, maar zal heel lang duren voordat het helemaal is zoals ik het zou willen. We sterelizeren, honden en katten door het hele land tegen “low cost, no cost” Hiervoor moeten we natuurlijk overal donaties vandaan zien te krijgen, wat zoals we allemaal weten niet makkelijk is. Onze website is http://www.animalsheltercostarica.org en wie het zoul willen, kunnen ons volgen op facebook Animal Shelter Costa Rica A.H.P.P.A
  Heel veel succes met de dierenbescherming op Curaçao!

 2. ESTER HERKEMIJ zegt:

  Door mijn adoptiehond (gran canaria) kwam ik tijdens het uitlaten in gesprek met iemand wiens tante in de opvang werkt op curacao. Zo wist ik van deze documentaire en ik ben geschokt. Ik weet dat het gebeurt ook in spanje, portugal, griekenland, roemenie, india en waar al niet meer maar het zien van zulke enorme verwaarlozing, echt nobody cares, raakte mij enorm. Verdrietig om te zien maar belangrijk om je ogen er niet voor te sluiten en sterilisatie is heel belangrijk want zoals belinda meulendijk schreef in haar boek, je kan ze niet allemaal redden, toch?

 3. Helma Kappers zegt:

  Hoi Karen,
  Heb net je docu gekeken…enorm onder de indruk..maar fantastisch in beeld gebracht.
  Wij zijn zelf nu 2 x op Curaçao geweest…en dit vond ik 1 van de grootste minpunten op Curaçao…de manier waarop men met de d8ieren omgaat.
  Al moet ik wel zeggen dat in vergelijk met 2012 het in 2016 al een stuk beter was.
  Maar het blijft daar een enorm probleem en niet alleen voor honden maar ook voor katten.
  Ik kan alleen maar hopen dat deze film voor nog meer bewustwording gaat zorgen.
  Dank je wel
  Mvg Helma