Een video is opgedoken met beelden van de allereerste blauwe vinvis die een duik neemt in de Rode Zee. Nooit eerder werd deze bedreigde diersoort aangetroffen in dit lange, smalle water tussen het Afrikaanse continent en Zuidwest-Azië. Na een kleine ademfontein neemt de walvis een elegante duik en verdwijnt.

Rode Zee
Blauwe vinvis | Foto: NOAA/publiek domein

Afgelopen 31 mei publiceerde het Egyptisch Ministerie van Milieu een statement dat de enorme walvis is waargenomen en goed in de gaten wordt gehouden. Het Ministerie doet op dit moment onderzoek naar blauwe vinvissen en minister Khaled Fahmy heeft dan ook de opdracht gegeven om dit individu nauwlettend te volgen en tijdens zijn reis door de Rode Zee te fotograferen. Hij is inmiddels gesignaleerd in de Golf van Akaba en volgens de Haaretz zelfs nabij de Israëlische plaats Eilat, wat betekent dat het dier de zee tot het uiterste puntje is afgezwommen, ruim 2000 kilometer.


Slecht nieuws

Dat het 24 meter lange dier op deze bijzondere locatie is aangetroffen, is geen goed nieuws. Blauwe vinvissen leven normaal in de grote wateren in de wereld. ’s Zomers trekken ze vaak naar het noorden, vanwege de lagere temperaturen. Vermoed wordt dat dit dier verdwaald is geraakt tijdens zijn tocht naar het noorden en zo in de Rode Zee is terechtgekomen. Deze zeezoogdieren leven normaal gesproken in groepen en dat dit dier alleen is, versterkt het vermoeden. Egyptische autoriteiten waarschuwen dat, hoewel het geen gevaarlijke dieren zijn, mensen deze verstekeling beter niet kunnen benaderen.


Bedreigd

Blauwe vinvissen zijn de grootste dieren die ooit hebben bestaan. Ze kunnen wel 35 meter lang worden. De waargenomen walvis behoort tot een ondersoort, de kleine blauwe vinvis (Balaenoptera musculus brevicauda), waar maar weinig over bekend is. De IUCN-status van de blauwe vinvis is ‘bedreigd‘.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Bron: Live Science ©AnimalsToday.nl Esther van der Spek