Met gemak duikt deze reus naar honderden meters diepte om zich omhoog zwemmende te goed te doen aan… Plankton. Het gaat hier over de blauwe vinvis (Balaenoptera musculus). Dit is het grootste dier ter wereld en waarschijnlijk ook het grootste dier wat ooit geleefd heeft.

Blauwe vinvis geraamte
Blauwe vinvis geraamte ©Wikimedia Commons

Volwassen exemplaren kunnen een lengte van 33 meter bereiken en wegen zo 170 ton. Dat is het gewicht van 135 Volkswagen Kevers bij elkaar. Het hart van de blauwe vinvis heeft de grootte van één zo’n auto. En alleen de tong van dit zoogdier weegt al zoveel als een olifant.

Een blauwe vinvis wordt 80 tot 100 jaar oud en leeft alleen of in groepjes van twee tot drie dieren. Ze staan bekend om hun ‘gezang’ wat met gemak 180 decibel kan bereiken.

Blauwe vinvis kalveren zijn ook meteen de grootste baby’s ter wereld. Bij geboorte zijn ze al 8 meter lang en wegen zo’n 3600 kilo.

Lange tijd stond het voortbestaan van deze magistrale dieren onder zware druk door de walvisjacht. Tegenwoordig, dankzij beschermende maatregelen, doet de soort het heel behoorlijk en zijn er wereldwijd zo’n 5.000 tot 12.000 exemplaren.

Hieronder een video van de ‘Amazing Blue Whale’

Bron ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.