Op de huishoudbeurs in Amsterdam, die de afgelopen dagen gehouden werd, was een stand aanwezig van een “dierenverhuurbedrijf” waar onder andere zogenaamde microbiggetjes tentoongesteld werden. De biggetjes waren onderdeel van een soort mobiele kinderboerderij.

huishoudbeurs
Foto credit: fOtOmoth via Foter.com / CC BY-NC-SA

Op social media werd verontwaardigd gereageerd waaronder door Dafne Westerhof van het Beloofde Varkensland. Haar mailbox stroomde de afgelopen dagen vol met boze mails.

Westerhof vertelt dat de verhuurder een bekende naam is. Naast het verhuren van dieren is de man een van de minivarkensfokkers die ze recent een uitnodiging stuurde om gezamenlijk een brochure op te stellen met reële info over minivarkentjes.

Volgens Westerhof heeft ze nooit een reactie gekregen op haar uitnodiging.

“Kreeg ik antwoord? Natuurlijk niet. Zijn antwoord is de poster die naast zijn microbiggetjes hangt op de huishoudbeurs: Onze micro pigs: * Blijven klein * Geschikt als huisdier * Zijn lief en tam * Sociaal opgevoed * Wij zijn al jarenlang fokker!”

En dat er al jarenlang gefokt wordt klopt. Westerhof heeft een krantenartikel uit 2005 bewaard omdat ze toen het gesprek al aan wilde gaan met deze fokker.

Zo schrijft ze op de Facebookpagina van de familie Bofkont:

“Wij waren destijds getuige van het afbreken van hun stand. Tot onze verbijstering werden er 80 dieren in kratten gepropt en op elkaar gestapeld in een kleine bestelwagen! 80 dieren!”

Een stukje uit de krant van toen:

“Er was een mobiele kinderboerderij waarvan de dieren zo wat onder de voet gelopen werden. Er waren zeer jonge dieren aanwezig zoals een biggetje en een kalfje. En iedereen maar aaien en graaien. Sommige dieren waren volkomen verdwaasd. Dat biggetje zocht op een gegeven moment zijn heil bij een konijn, daar kroop hij onder.”

En nu 11 jaar later staat deze fokker en verhuurder van dieren dus op de huishoudbeurs wederom met een mobiele kinderboerderij.

Volgens een officiële verklaring van de huishoudbeurs worden op de beurs zelf geen varkentjes verkocht.

“Op Best Friend Event, een apart event in hal 5, zijn stands met levende dieren te vinden. Bij elke stand zijn experts aanwezig die het welzijn van dieren continu behartigen. De dieren zijn gewend aan de omgang met mensen op evenementen. Er zijn speciale maatregelen genomen om de dieren de nodige rustmomenten te geven en er is voldoende water en voeding aanwezig. Best Friend Event staat voor goede leefomstandigheden voor dieren, zowel op de beurs als in de thuisomgeving.”

Het Best Friend Event heeft inmiddels laten weten de ophef over de biggetjes te betreuren en heeft Westerhof uitgenodigd volgend jaar voorlichting te komen geven op de huishoudbeurs.

©PiepVandaag.nl