Little White en Little Grey, twee beloega’s, werden gered uit een Russisch onderzoekscentrum en vrijgelaten in een open waterreservaat in IJsland. En ze zijn zich goed aan het aanpassen in speciale verzorgingsbaden waar ze aan de nieuwe situatie kunnen wennen. Dat is goed nieuws, want als ze goed acclimatiseren zullen ze toegang krijgen tot de open baai. 

beloega's
Geredde beloega’s acclimatiseren goed in IJsland | © Martin Wippel Flickr via Compfight cc

Animals Today publiceerde recentelijk over Little White en Little Grey. Na jaren van gevangenschap zijn de twee beloega’s gered. Zij zijn naar de zee gebracht van ’s werelds eerste open waterreservaat voor beloega’s. Het reservaat bevindt zich in Klettsvik Bay in IJsland en is aangelegd door Sea Life Trust en Whale and Dolphin Conservation (WDC).

Eerste keer in zee

Voor het eerst zijn Little White en Little Grey in de zee sinds ze uit een Russisch walvisonderzoekscentrum zijn gehaald. Zij zaten daar sinds 2011. De beloega’s verblijven eerst in een verzorgingszwembad aan de baai, zodat ze kunnen wennen aan hun nieuwe natuurlijke omgeving. Het doel is om ze uiteindelijk vrij te laten in een ruimer reservaat in Klettsvik Bay op de Westman-eilanden voor de zuidkust van IJsland. WDC’s campagnevoerder, Rob Lott zegt:

“Little White en Little Grey werden uit het wild gehaald toen ze nog heel jong waren, dus het was een grote dag voor ons allemaal om ze voor het eerst kennis te laten maken met de oceaan.”

Wennen aan natuurlijke omgeving

Het deskundige team van Sea Life Trust en onafhankelijke dierenartsen waren gedurende de verhuizing aanwezig. Zij hebben bevestigd dat de beloega’s gezond zijn en eten. De walvissen worden nu 24 uur per dag in de gaten gehouden en wennen hoe het is om weer in een natuurlijke omgeving te zijn. Hoofd van Sea Life Trust, Andy Bool, zegt in een verklaring:

“We zijn absoluut verheugd om het nieuws te kunnen delen dat Little Grey en Little White veilig in hun verzorgingsbaden in het zeereservaat zijn. We zijn slechts een stap verwijderd van hun vrijlating in breder open water. Na uitgebreide planning en repetities verliep de eerste fase van hun vrijlating terug naar de oceaan zo soepel als we hadden gehoopt en gepland. We houden Little Grey en Little White goed in de gaten met ons deskundige zorgteam en dierenartsen en hopen hun definitieve vrijlating binnenkort aan te kunnen kondigen.”

Witte walvis

De beloega wordt ook wel witte dolfijn of witte walvis genoemd. De naam komt van het Russische белуха (beloecha), dat is afgeleid van het woord belaja, wat ‘wit’ betekent. Ze leven in kleine groepen van twee tot vijftien dieren, die bestaan uit dieren van hetzelfde geslacht en dezelfde leeftijd. De groepen met mannetjes kunnen groter zijn. De dieren komen voornamelijk voor in de Arctische en Subarctische zeeën.

Bronnen:

#GNvdD: ‘s Werelds eerste beloegareservaat verwelkomt inwoners

©AnimalsToday.nl Jane Sauer